Linkovi

Procene posledica prvog dana napada - 2003-03-21


Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld kaže da su Sjedinjene džrave u prvom naletu napale jednu lokaciju na kojoj se nalazilo visoko iraèko vojdstvo, a da se šteta prouzrokovana bombardovanjem još procenjuje. Novinar Glasa Amerike Meredit Bjuel izveštava iz Pentagona i da je Irak možda poèeo da pali naftna polja.

Sekretar Ramsfeld kaže da su prvi udari pojektilima Tomahavk i bombama iz stelt bombardera pogodili objekat u Bagdadu u kojem su se prema, kako je rekao, veoma dobrim obaveštajnim podacima, nalazili visoki zvaniènici iraèke vlade.

”Koalicione snage pogodile su jednu zgradu iraèkog rukovodstva prošle veèeri. Porcena štete tek treba da usledi. Ovo je bio prvi, ali sigurno ne i poslednji udar.“

Ramsfeld nije želeo da kaže da li su u napadu ubijeni neki od iraèkih zvaniènika. On je ipak rekao da postoji debata o tome da li je prenos iraèke televizije neposredno posle napada dokazao da je Sadam Husein živ. Još nije jasno da li je reè o unapred snimljenom govoru, da li je govor održao predsednikov dvojnik, ili pak sam Husein. Ramsfeld je takodje rekao da je iraèki režim možda zapalio tri ili èetiri izvora nafte u južnom delu zemlje. Zvaniènici Pentagona su dugo izražavali zabrinutost da bi Sadam Husein mogao da naredi primenu strategije spaljene zemlje. Ramsfeld je naglasio da su iraèkom lideru dani odbrojani i da je na stotine hiljada koalicionih vojnika u Persijskom zalivu spremno da krene u napad velikih razmera na Irak.

”Ono što æe uslediti neæe biti ponavljanje nekog prethodnog rata. To æe biti do sada nevidjen napad po svojoj snazi i obimu. Iraèki vojnici i oficiri moraju da se zapitaju da li žele da umru za jedan propali režim, ili žele da prežive, pomognu narodu Iraka u oslobadjanju zemlje i preuzmu ulogu u novom, slobodnom Iraku.“

Sekretar Ramsfeld rekao je da bi Iraèani trebalo da ostanu kod kuæe kada invazija poène. On je ponovio upozorenja da æe svaki iraèki vojnik koji bude koristio biološko ili hemijsko oružje biti optužen za ratne zloèine.

XS
SM
MD
LG