Linkovi

Vladin prioritet biæe pronalaženje atentatora - 2003-03-19


Novoizabrani premijer Zoran Živkoviæ rekao je novinarima da æe prioritet njegove vlade biti nalaženje ubica i i inspiratora ubistva Zorana Ðinðiæa i borba protiv organizovanog kriminala. Govoreæi o oèekivanjima pridruživanja zemlje svetskim integracijama, Živkoviæ je rekao da æe taj proces biti nastavljen i izrazio oèekivanje da æe naša zemlja uskoro biti primljena u Savet Evrope, da se ubrzaju pregovori oko prijema u Partnerstvo za mir i da æe ove godine biti stvorena osnova za poèetak prièe sa Evropsko unijom o procesu našeg približavanja a kasnije i ulaska u tu evropsku integraciju.

Premijer Živkoviæ najavio je da æe vlada nastaviti sa inicijativama o rešavanju problema na Kosovu koje je zapoèeo pokojni Zoran Ðinðiæ jer to nije vaðenje teme za vruæi dnevno politièki trenutak i ocenio da taj problem neæe biti rešen za nekoliko narednih meseci veæ da æe trajati narednih nekoliko godina.

Ministar za kulturu i informisanje Branislav Leèiæ potvrdio je da su zabranjeni dnevni list "Nacional", nedeljnik "Identitet" i RTV "Marš" iz Valjeva jer se nisu pridržavali naredbe o merama za vreme vanrednog stanja, a premijer Živkoviæ je povodom vanrednog stanja rekao da ono nije trajno opredeljenje njegovog kabineta jer demokratska vlada neæe da rukovodi zemljom u uslovima vanrednog stanja. ”Vanredno stanje je nužnost i uèiniæemo sve da ono što kraæe traje i da dok traje ima što manji uticaj na život obiènih ljudi a da stvori ogromne probleme onima zbog kojih je uvedeno,“ rekao je premijer Živkoviæ.

Na pitanje da li se sprema zabrana nekih politièkih stranaka u Srbiji, premijer Živkoviæ odgovorio je da o tome ne odluèuje Vlada, veæ Ustavni sud Srbije i izrazio uverenje da æe, ukoliko se pokaže da postoji sprega izmeðu nekih partija i ubica, Ustavni sud doneti pravilne odluke.

Danas nešto ranije tim povodom oglasio se i kopredsednik Socijaldemokratske partije Slobodan Orliæ. Smatramo da se politièki inspiratori Ðinðiæevog ubistva nalaze u redovima pre svega srpskih radikala i Stranke srpskog jedinstva i u vezi toga želim da ukažem na višemeseèno najavljivanje krvavog proleæa iz tih redova, rekao je Orliæ.

XS
SM
MD
LG