Linkovi

Vrednost akcija u Americi raste - 2003-03-19


Posle juèerašnjeg intenzivnog dana na njujorškoj berzi, jedan od glavnih berzanskih pokazatelja, Dow Industrials, zaradio je 282 poena i završio dan sa 8142 poena. To znaèi da je taj pokazatelj skoèio za ukupno 600 poena za poslednja èetiri dana. Analitièari kažu da se investitori seæaju postojanog porasta vrednosti akcija posle Zalivskog rata 1991. godine kada su iraèke snage isterane iz Kuvajta. Medjutim, Art Kešin, iz njujorške firme Pejn i Veber, izjavio je za tv mrežu CNBC da nije ubedjen da æe vrednosti akcija nastaviti da rastu kao što je bilo pre 12 godina. Tada, kako kaže Kešin, nije bilo izvesno da æe amerièke snage biti toliko uspešne.

”Prema tome, kada su stvari poèele da se odvijaju dobro posle prvih nekoliko èasova, mogli ste da odahnete i da kažete - Bože moj, ovo neæe biti tako komplikovano. Medjutim, sadašnja situacija se dosta razlikuje.“

Ipak, za sada tržišta reaguju povoljno pošto je neizvesnost okonèana. Cena nafte na njujorškoj berzi je juèe znatno opala - veæ drugi dan za redom. Juèerašnji pad je iznosio 45 centi, a cena je pala na ispod 35 dolara po barelu. Dolar, koji je tokom protekle godine gubio vrednost na valutnim tržištima juèe je porastao u odnosu na Euro, što je bio najveæi skok u vrednosti u toku jednog dana za poslednja dva meseca. Vrednost dolara je takodje porasla u odnosu na japanski jen i švajcarski franak.

XS
SM
MD
LG