Linkovi

Širak osudjuje Bušov ultimatum - 2003-03-19


Francuski predsednik Žak Širak je osudio 48-èasovni ultimatum predsednika Buša upuæen iraèkom lideru Sadamu Huseinu i njegovim sinovima da napuste zemlju ili se suoèe sa ratom.

U kratkoj izjavi, francuski predsednik Žak Širak je kritikovao amerièki ultimatum zbog toga što ugrožava samu ideju medjunarodnih odnosa.

Predsednik Širak je rekao da Irak nije predstavljao neposrednu pretnju koja bi opravdala odlazak u rat u ovom trenutku. Francuski predsednik je istakao da je akcija van okvira Saveta bezbednosti i da davanje prednosti sili nad medjunarodnim pravom znaèi da zemlje koje æe uèestvovati u napadu na Irak preuzimaju teško breme odgovornosti.

Pored francuskog predsednika osude su izneli i lideri Grèke i Nemaèke. Francuska je bila medju najglasnijim kritièarima stava predsednika Buša prema Iraku i pritiska Vašingtona za vojnu akciju ukoliko se Bagdad brzo ne razoruža.

Tokom svog govora, predsednik Buš je indirektno kritikovao Francusku i druge skeptike povodom rata, rekavši da su oni imali istu procenu poput Vašingtona o opasnostima koje predstavlja Irak, ali ne i amerièku odluènost da se pristupi rešavanju tog problema.

Anti-ratni stav predsednika Širaka je naišao na široku podršku kod kuæe. Analitièari ga uporedjuju sa bivšim francuskim predsednikom i herojem drugog svetskog rata, Šarlom de Golom. Gospodin De Gol se takodje usprotivio Sjedinjenim Državama, najviše povlaèenjem iz vojne strukture NATO-a. Nedavne ankete ukazuju da Širak uživa u popularnosti bez presedana. Najnovija anketa objavljena u francuskom levièarskom dnevniku Liberasion, daje francuskom predsedniku podršku gradjana od 74 odsto, što je ravno najveæoj podršci koju je uživao general de Gol.

XS
SM
MD
LG