Linkovi

Da li æe amerièke snage koristiti turski vazdušni prostor? - 2003-03-19


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je danas potvrdio da æe parlament njegove zemlje debatovati o zakonskom predlogu kojim bi bilo dopušteno amerièkim snagama da upotrebe turski vazdušni prostor u ratu protiv Iraka. Iz Ankare se javila dopisnica Glasa Amerike Amberin Zaman:

Pored dozvole Sjedinjenim Državama da upotrebe turski vazdušni prostor, tim bi se zakonskim predlogom takodje dozvolio ulazak neodredjenog broja turskih vojnika u severni Irak koji je pod kontrolom Kurda. Taj deo predloženog zakona æe svakako razgneviti iraèke Kurde koji kažu da æe se oružjem suprotstaviti turskim vojnim snagama ukoliko se to pokaže potrebnim.

Administracija predsednika Buša je podržavala stav Kurda od kako je turski parlament 1. marta odbacio zakonski predlog kojim bi se dopustilo desetinama hiljada amerièkih vojnika da upotrebe Tursku kao polazište za napade na severni Irak. Od tada, odnosi izmedju Turske i Sjedinjenih Država su sve lošiji.

U ponedeljak je državni sekretar Kolin Pauel najavio povlaèenje paketa pomoæi u vrednosti od šest milijardi dolara, obeæanog Turskoj u zamenu za vojnu podršku. Saopštenje Kolina Pauela je dovelo do pada vrednosti deonica labilnoj turskoj berzi, što je navelo vladu da predloži novu rezoluciju koja je objavljena danas. Njome bi se Sjedinjenim Džavama odobrila upotreba 11 vazdušnih koridora, ali ne i upotreba turskih vazduhoplovnih baza. Taj zakonski predlog æe, prema oèekivanjima, biti odobren, mada veæina zakonodavaca iz vladajuæe Stranke pravde i razvoja ne podržava rat protiv turskog muslimanskog suseda.

Turski funkcioneri su jasno stavili do znanja da se nadaju da æe ovaj novi zakonski predlog, ukoliko bude odobren, navesti Vašington da razmotri obnovu svoje pomoæi Turskoj, èak ako to bude manje od prvobitno obeæanih šest milijardi dolara. Medjutim nova amerièka ponuda je malo verovatna. Danas je amerièka ambasada u Ankari hladno odgovorila na zahtev Turske za finansijsku pomoæ. Ambasada je izdala saopštenje u kojem se navodi da æe Sjedinjene Države podržati program strukturalnih reformi, koji se finansira putem zajmova Medjunarodnog monetarnog fonda, sve dok se Turska bude pridržavala uslova tog programa. Amerièki funkcioneri navode da to saopštenje ne negoveštava nikakvu vrstu finansijskog obeæanja amerièke vlade.

XS
SM
MD
LG