Linkovi

Papa se založio za mir - 2003-03-19


Papa Jovan Pavle drugi ponovo se danas založio za mir u svom uobièajenom govoru pred vernicima na trgu Svetog Petra, u Rimu. Veæ nedeljama, papa je jedan od najsnažnijih glasova protiv rata u Iraku. Izveštaj dopisnika Glasa Amerike iz Rima, Sabine Kastelfranko.

Papa se založio za mir, posebno za iraèki narod, kome preti rat. Pontifik je u govoru pred vernicima na trgu Svetog Petra uputio apael na dan kada katolièka crkva obeležava praznik Svetog Josifa.

“Kao èovek mira, mi se molimo Svetom Josifu za one kojima preti rat i zalažemo se za harmoniju medjunarodne zajednice u UN,” rekao je Papa.

Papa je bio angažovan u intenzivnim diplomatskim aktivnositma radi spreèavanja izbijanja konflikta i jasno je stavio do znanja da ni na koji naèin neæe podržati rat u Iraku. Imajuæi u vidu SAD i predstojeæi rat, Vatikan je juèe saopštio da svako ko odluèi da su iskorišæene sve moguænosti na postizanju miroljubivog rešenja preuzima opasnu odgovornost pred Bogom, sopstevnom savešæu i istorijom.

Italijanski premijer, Silvio Berlusconi, rekao je danas pred parlamentom da Italija neæe uèestvovati u Amerikancima predvodjenoj vojnoj akciji protiv Iraka. Berlusconi je ukazao da æe Italija obezbediti logistiæku podršku SAD ali je dodao da: “ Italija neæe direktno uèestvovati u vojnim operacijama, i neæe uputiti vojno osoblje ili vojnu opremu u Irak.”

XS
SM
MD
LG