Linkovi

Sadam Husein mora da napusti Irak - 2003-03-19


Predsednik Džordž Buš je uputio upozorenje Sadamu Huseinu da su njegovo raspolaganje oružjima za masovno uništavanje i njegov diktatorski režim - došli do završetka:

”Sve decenije prevara i okrutnosti su sada na izdisaju. Sadam Husein i njegovi sinovi moraju da napuste Irak u roku od èetrdeset osam sati. Ukoliko to odbiju, izazvaæe vojni konflikt, koji æe poèeti u trenutku koji mi izaberemo“, naglasio je amerièki predsednik.

Bezbednost sveta zahteva razoružavanje i uklanjanje Sadama Huseina sa vlasti u ovom trenutku. Obaveštajni podaci amerièke i drugih vlada ne ostavljaju sumnju da iraèki režim i dalje poseduje i krije neke od najsmrtonosnijih oružja svih vremena. Sadam Husein je veæ koristio oružje za masovno uništavanje protiv iraèkih suseda i protiv iraèkog naroda. On je pomagao, obuèavao i skrivao teroriste. Sjedinjene Države i njihove saveznice æe ukloniti Sadama Huseina sa vlasti, zbog toga što bi, kako je predsednik Buss rekao, ”opasnost od nepreduzimanja akcije bila daleko veæa.

Za godinu dana ili za pet godina, moæ Iraka da nanese štetu svim slobodnim zemljama bi se višestruko poveæala. “Više od deset godina, Sjedinjene Države i druge nacije su strpljivo pokušavale da razoružaju Sadama Huseina bez rata. Nakon Zalivskog rata 1991. godine, Sadam je obeæao da æe otkriti i uništiti sva svoja oružja za masovno uništavanje. Od tada, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je doneo više od deset rezolucija kojima se od Iraka traži da se razoruža. Stotine inspektora za naoružanje je poslato da nadgleda razoružanje. Medjutim, dobra volja Sjedinjenih Država i njihovih saveznica nikada nije uzvraæena.

Kao što je predsednik Buš rekao, ”mirni pokušaji razoružavanja iraèkog režima suviše puta propali - jer nemamo posla sa miroljubivim ljudima“. Sadam Husein je prevario svet i prkosio mu poslednji put. Kao što je predsednik Buš rekao, ”Sjedinjene Države i druge nacije nisu uèinile ništa da zasluže ili izazovu ovu pretnju. Medjutim, uèiniæemo sve da je eliminišemo. Umesto da srljamo ka tragediji, krenuæemo ka bezbednosti. Pre no što osvane dan užasa, pre no što je suviše kasno za delovanje, opasnost æe biti otklonjena“.

XS
SM
MD
LG