Linkovi

Hosni Mubarak kritikovao Irak - 2003-03-19


Egipatski predsednik Hosni Mubarak je saopštio egipatskom narodu da Irak mora da podnese veliki deo odgovornosti za rat sa kojim je Bagdad suoèen gotovo sigurno. Dopisnik Glasa Amerike Greg Lamot izveštava da je egipatski lider ukazao da Irak nije uspeo da zadobije meðunarodno poverenje posle Zalivskog rata 1991.

Iako se egipatski predsednik Hosni Mubarak i dalje protivi bilo kakvom napadu na Irak koji bi povele Sjedinjene Države da bi promenile režim u Bagdadu, on ipak okrivljuje Irak za rat sa kojim je ta zemlja suoèena gotovo izvesno. U govoru koji je prenosila nacionalna televizija, Mubarak je detaljno izneo ono što je nazvao brojnim iraèkim greškama koje veruje da je Bagdad napravio dovodeæi arapski svet u - kako se doslovno izrazio - ovu opasnu situaciju.

Predsednik Mubarak je rekao da je iraèka prva i najvažnija greška bio napad na Kuvajt, 1990, jer je doveo do poveæanog vojnog prisustva u regionu i izazvao zabrinutost za bezbednost meðu susedima. Egipatski predsednik je ukazao da je druga greška bilo odsustvo stvarnih iraèkih pokušaja da se smanji nepoverenje u regionu - koje je bilo posledica napada na Kuvajt. Mubarak je rekao da je Irak mogao bolje da iskoristi proteklih 12 godina i obnovi poverenje i uzajamno verovanje sa svojim arapskim susedima, isto kao i sa ostatkom meðunarodne zajednice. U svakom sluèaju, egipatski predsednik je okrivio i meðunarodnu zajednicu što nije pronašla naèine da u potpunosti sprovede sopstvene rezolucije u vezi sa bezbednosnim strepnjama oko Iraka.

Iako bi od poèetka rata moglo da nas odvaja svega nekoliko sati, Mubarak je pozvao ceo arapski svet da nastavi napore za miroljubivo rešavanje iraèke krize, bez obzira što je sam javno rekao da arapski svet ne bi mogao da spreèi Sjedinjene Države da napadnu Irak. Egipatski predsednik je istakao da - iako u potpunosti podržava odluku da se iz Iraka uklone zabranjena oružja - lièno poziva meðunarodnu zajednicu da podrži napore da se ceo Bliski istok, ukljuèujuæi i Izrael, oslobodi oružja za masovno uništavanje.

XS
SM
MD
LG