Linkovi

Sumorno raspoloženje u Bagdadu - 2003-03-19


Možda je preostalo samo nekoliko sati pre nego što rakete i bombe poènu da padaju na Irak. Glavni grad te zemlje je, navodno, veoma, tih. Dopisnik Glasa Amerike, Greg Lamot, izveštava da posmatraèi u Bagdadu kažu da je uobièajena živost na ulicama grada skoro sasvim nestala.

U gradu poznatom po svakodnevnim zastojima u saobraæaju, danas saobraæajne gužve nema. U izveštajima iz Bagdada navodi se da su prodavnice, koje se obièno rano otvaraju, sada zatvorene. Posmatraèi u Bagdadu kažu da su neki vlasnici prodavnica zatvorili i ispraznili svoje radnje, spustili metalne roletne i stavili svoju robu u bezbednija skladišta. Mesta na kojima se Iraèani tradicionalno sastaju da bi porazgovarali, popili kafu i pušili sada su prazna. Škole su zatvorene. Izveštaèi u Bagdadu su primetili brojne gradjane u glavnom gradu kako šalju svoje porodice i stvari van grada, u nadi da æe da izbegnu ratno razararanje.

Veæina gradjana, koja je ostala u gradu, kaže novinarima da su pokušali da se snabdeju osnovnim namernicama, vodom lekovima i gorivom. Ustvari, jedino mesto gde se saobraæaj odvija su benzinske stanice, gde Iraèani èekaju satima da bi napunili benzinom svoje rezervoare i da bi kupili gorivo za generatore, koji bi im obezbedili struju u sluèaju prekida snabdevanja elektriènom energijom. Nekoliko novinskih agencija je objavilo da su se cene svim namirnicama i robi udvostruèile ili utrostruèile. Jedan televizijski inovinar je izvestio da su ulice noæu skoro potpuno prazne. Restorani, prodavnice i radnje za prehrambene proizvode su zatvorene, a sitaucija u gradu je opisana kao sablasna.

Tokom proteklih nekoliko meseci, Iraèani su kopali bunare u dvorištima svojih kuæa da bi obezbedili dodatni izvor vode, dok su drugi gradili podzemna skrovišta. U izveštajima iz Bagdada se navodi da medju iraèkim gradjanima nije zavladala panika, dok civili u razgovoru sa novinarima ukazuju da postoji velika zabrinutost i rezigniranost da je rat u Iraku takoreæi neizbežan.

XS
SM
MD
LG