Linkovi

Zabrinutos u Kongresu zbog konfrontacije sa Irakom - 2003-03-19


Èlanovi Kongresa, ukljuèujuæi neke republikance, izražavaju zabrinutost što Sjedinjene Države nisu uspele da dobiju podršku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija za nacrt rezolucije kojom se ovlašæuje rat sa Irakom. Senator Ras Fajngold, demokrata iz države Viskonsin, posebno je to naglasio na pretresu u senatskom Odboru za spoljnopolitièke odnose:

“Danas, kada amerièka vojska i privreda nemaju premca u svetu, potreban nam je svet kao nikada do sada”.

Meðutim, državni podsekretar Mark Grosman je na pomenutom pretresu rekao da æe, uprkos protivljenju vojnoj akciji od strane èlanica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Sjedinjene Države dobiti široku podršku za rat sa Irakom:

“Iako æe samo manji broj saveznika uèestvovati sa trupama, veliki broj zemalja sebe vide kao deo koalicije - dozvoliæe nam upotrebu njihovog vazdušnog prostora, baze, odnosno pružiti drugu vrste podrške. Ne smatram da smo sami”.

Grosman je to rekao nakon što je državni sekretar Kolin Pauel pred novinarima izjavio da æe 45 zemalja podržati vojnu akciju protiv Iraka, od kojih je jedna treæina svoju podršku izrazila privatno.

U meðuvremenu, lider republikanske veæine u Senatu, Bil Frist, iz države Tenesi, sporio se sa svojim demokratskim kolegama, koji tvrde da je predsednik Buš kriv što nije dobijena podrška novoj rezoluciji Saveta bezbednosti kojom bi se ovlastila vojna akcija protiv Iraka.

“Neuspeh u suzbijanju Sadama Huseina diplomatskim sredstvima nije od pre èetri i po meseca, niti od poèetka mandata predsednika Buša. Promašaj diplomatije je u 12-godišnjem nepovinovanju Sadama Huseina, u 12-godišnjim prevarama njegovog režima, 12-godišnjoj postupnoj eroziji volje meðunarodne zajednice, èak i naših saveznika dok se opasnost od Iraka za to vreme poveæavala i približavala.”

Frist je to izjavio u Senatu gde se vodila debata o predsednikovom budžetskom predlogu za iduæu godinu. Demokrate i dalje kritikuju administraciju što Kongresu još uvek nije uputila procene izdataka za rat i obnovu posleratnog Iraka. Senator Kent Konrad iz Severne Dakote je lider demokrata u senatskom Odboru za budžet:

“Izdaci za konflikt ne iznose nula, a toliko je predviðeno u ovom budžetskom predlogu. Predsednik nam je prosledio budžetski predlog kao da neæe biti tih troškova. To se protivi zdravom razumu”.

Oèekuje se da æe Bela kuæa, kasnije ovog meseca, Kongresu uputiti predlog za dodatna budžetska sredstva za vojnu akciju i posleratnu obnovu. Izvešteno je da bi novi paket budžetskih rashoda mogao da iznozi do 95 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG