Linkovi

Irak odbacio ultimatum - 2003-03-19


Sadam Husein i njegov sin Udaj odbacili su ultimatum da do četvrtka napuste Irak, dok je iračka državna televizija javila da je zemlja spremna da se brani protiv invazije. Odgovor je usledio samo nekoliko sati pošto je predsednik Buš objavio da iračkom lideru daje 48 sati da ode iz zemlje ili će u protivnom biti suočen sa ratom.

Predsednik Buš je juče sa sekretarom za odbranu, Donaldom Ramsfeldom, održao sastanak koji je nazvan “završno razmatranje planova”. Ispitivanja javnog mnjenja u jeku predsednikovog obraćanja naciji ukazuju na poveæanu domaæu podršku prisilnom razoružavanju Iraka. Članovi Kongresa iz obe stranke, pružaju podršku predsedniku Bušu, mada nekoliko demokrata kritikuje šefa Bele kuæe zato što je odustao od diplomatskog rešenja iraèke krize. Evo šta je rekao lider demokrata u Senatu, Tom Dešl:

“Žalim zbog predsednikovog diplomatskog neuspeha, i što smo sada primorani na rat.”

Reagovanja u svetu su razlièita. U Londonu, britanski premijer Toni Bler pokušao je da pridobije skeptične zakonodavce iz redova svoje Laburističke stranke:

“Da, istina je da Irak nije jedina zemlja koja poseduje oružje masovnog uništenja. Ali, tvrdim pred ovim, Donjim domom parlamenta, da bi odustajanje od konfrontacije sada znaèilo da æe buduæi konflikti biti neizmerno teži sa pogubnim posledicama”.

Francuska i Nemačka su osudile ultimatum, naglasivši da pretnja koju predstavlja Irak ne opravdava rat u ovom trenutku. I Rusija i Kina smatraju da diplomatske napore treba nastaviti bez obzira na sve veæu pretnju ratom. No, Sjedinjene Države su takoðe dobile podršku. Japan je saopštio da je ultimatum dat Sadamu Huseinu bio neminovan, dok je Australija ponudila da svoje trupe pridruži koaliciji koju predvode Sjedinjene Države. Amerièki vojni zvaniènici kažu da su spremni, ukoliko predsednik Buš izda naredbu za invaziju Iraka. Sekretar ratnog vazduhuplovstva, Džejms Roš, je u današnjem intervjuu televizijskoj mreži NBC rekao:

“Spremni smo. Veæ smo odreðeno vreme spremni i možemo da krenemo. U regionu je stacionirano oko 700 aviona i izmeðu 3,500 i 4,000 pripadnika vazduhoplovnih snaga. Spremni smo. Možemo da krenemo”.

U Zalivskom regionu je sada stacionirano oko 300,000 amerièkih i britanskih vojnika, koji odbrojavaju sate do naredbe svojih komandanata za pokret.

XS
SM
MD
LG