Linkovi

Govor predsednika Buša - 2003-03-18


Iraèkom lideru Sadamu Huseinu ostalo je manje od 30 sati da napusti zemlju ili da se suoèi sa vojnim napadom koji æe predvoditi Sjedinjene Države. Kako izveštava dopisnica Glasa Amerike Pola Volfson, predsednik Buš je taj ultimatum izneo juèe, u obraæanju naciji preko elektronskih medija.

Sinoænjim govorom zvanièno je zaustavljen diplomatski sat i otpoèelo je odbrojavanje unazad, za poèetak moguæeg rata. Predsednik Buš je rekao da Sadam Husein i njegova porodica moraju da napuste Irak:

”Njihovo odbijanje da to uèine dovešæe do vojnog sukoba koji æe poèeti kada mi to odluèimo,“ rekao je amerièki predsednik.

Sa èetvrt miliona vojnika na granicama Iraka, predsednik Buš je rekao da bezbednost u svetu zahteva akciju za razoružavanje iraèkog režima:

”Ako Sadam Husein bude odabrao konfrontaciju, amerièki narod treba da zna da je svaka mera preduzeta da se rat izbegne i da æe svaka mera biti preduzeta da se rat dobije.“

Predsednik je izrazio razoèarenje u Ujedinjene nacije, u kojima su se kljuèni èlanovi Saveta bezbednosti usprotivili donošenju rezolucije, podržane od strane Sjedinjenih Država, kojom se tražila prinudna primena zahteva za razoružanje. Predlog te rezolucije nije podnet na glasanje zbog toga što je Francuska zapretila vetom. Predsednik nije pomenuo Francusku po imenu, ali je znaèenje njegovih reèi bilo nedvosmisleno:

”Neke stalne èlanice Saveta bezbednosti objavile su da æe staviti veto na bilo kakvu rezoluciju koja bi primorala Irak na razoružanje. Njihove vlade dele našu procenu opasnosti, ali ne i našu rešenost da joj se suprotstavimo,“ rekao je predsednik Buš.

Predsednik Buš je rekao da Savet bezbednosti nije ispunio svoju odgovornost, pa æe stoga Sjedinjene Države i njihovi saveznici odgovoriti na taj izazov. Gospodin Buš je odbacio gledište da on nema ovlašæenje za naredjivanje vojne akcije za razoružavanje Iraka, navodeæi èitav niz ranijih rezolucija Ujedinjenih nacija o razoružanju: ”Ovo nije pitanje ovlašæenja. ovo je pitanje volje,“ rekao je on.

Govoreæi sporo i odluèno, predsednik je uputio upozorenje iraèkim oružanim snagama pozivajuæi ih da se ne bore za, kako je rekao, ”umiruæi režim:

”U svakom konfliktu, vaša sudbina æe zavisiti od vaših postupaka. Ne uništavajte izvore nafte, izvor bogatstva koji pripada iraèkom narodu. Ne izvršavajte bilo kakva naredjenja o upotrebi oružja za masovna uništavanja protiv bilo koga, ukljuèujuæi iraèki narod.“

Amerièki predsednik je uveravao iraèke muškarce, žene i decu da æe uskoro živeti u slobodnoj zemlji i obnovio obeæanja o pomoæi i podršci:

”U slobodnom Iraku više neæe biti agresivnih ratova protiv vaših suseda, neæe biti fabrika otrova, neæe biti pogubljenja neistomišljenika, muèionica i soba za silovanja. Tiranin æe uskoro otiæi. Dan vašeg oslobodjenja je blizu,“ rekao je predsednik Buš.

Oèekuje se da se predsednik Buš više neæe pojavljivati u javnosti pre nego što rok za Sadamovo napuštanje Iraka istekne, u sredu uveèe po amerièkom, odnosno u èetvrtak ujutro po evropskom vremenu. Ako iraèki lider bude odbio da ode u izgnanstvo sledeæa javna izjava predsednika Buša mogla bi da oznaèi poèetak vojne akcije.

XS
SM
MD
LG