Linkovi

SAD poveæale doprinos Crvenom krstu - 2003-03-18


Sjedinjene Države su najavile poveæanje doprinosa Medjunarodnom Komitetu Crvenog krsta, ali amerièki funkcioneri demantuju da je to finansiranje imalo za cilj specifièno da se ublaže efekti rata u Iraku. Dopisnica Glasa Amerike Dejl Gavlak je uputila detaljniji izveštaj iz sedišta Crvenog krsta u Ženevi:

Najnoviji amerièki doprinos u vrednosti od devet miliona dolara Medjunarodnom komitetu Crvenog krsta podigao je doprinos Amerike humanitarnim agencijama na preko 29 miliona dolara tokom poslednjih pet meseci. Predstavnica Crvenog krsta, Nada Dumani, kaže da ta agencija još nije tražila sredstva specifièno za Irak, uprkos pripremama koje èini u sluèaju da tamo dodje do rata:

”Sjedinjene Države su pružile 29 miliona dolara do sada na ime regularne potražnje što nije vezano za vanrednu potražnju koju æemo uputiti u sluèaju da poène konflikt u Iraku. Mi æemo uputiti taj apel samo u sluèaju da rat poène, ne pre toga.“

Gospodja Dumani nije iznela koliko novca che Crveni krst tražiti za svoja humanitarna nastojanja u sluèaju da izbije rat u Iraku. Medjutim, ona je rekla da se generalni direktor njene agencije, Andjelo Gnedinger, sastao sa iraèkim ministrom inostranih poslova Nadžijem Sabrijem u Bagdadu prošle nedelje u cilju diskusija o pripremama za tamošnji moguæi oružani konflikt:

”Ojaèali smo logistièke baze u susednim zemljama u smislu ljudskih resursa. Takodje smo veæ dostavili neke zalihe hrane, i medicinskih i drugih potrepština u susedne zemlje i Irak. Ideja je da budemo spremni da odgovorimo na najhitnije potrebe koje bi mogle da se tièu ranjenika, ali isto tako da smo u stanju da obezbedimo vodu, pijaæu vodu za stanovništvo, ali isto tako i za bolnice i da pomognemo osobama raseljenim unutar zemlje.“

Gospodja Dumani je rekla da bi Crveni krst takodje trebalo da pomogne ratnim zarobljenicima. Ona kazze da ta agencija ima dovoljno hrane da pomogne grupi od 150 hiljada Iraccana u prvoj nedelji rata. Crveni krst je odrzzavao stalno prisustvo u Iraku od 1980. Rad te organizacije obuvhata projekte za pomoch u popravci iracckih sistema za snabdevanje vodom i kanalizacije, kao i bolnica i zdravstvenih centara.

XS
SM
MD
LG