Linkovi

Demokrate kritikuju Buša - 2003-03-18


Senator Džo Liberman je rekao da bi, ukoliko svet ne prizna kolektivno da je sila neophodna u cilju razoružanja Iraka, za to trebalo okriviti ne samo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija veæ i administraciju predsednika Buša.

”Krivicu æe snositi èlanice Saveta bezbednosti, koje su izgubile volju da sprovedu rezoluciju odobrenu prošlog novembra i delimièno unilateralna inostrana politika predsednika Buša koja je dovela do podele i koja nas je udaljila od sveta i ovog pravednog i potrebnog cilja.“

Senator Liberman je demokrata iz savezne države Konetikat koji æe se iduæe godine kandidovati za predsednièku nominaciju svoje stranke. Senator Karl Levin, iz Mièigena, ugledni demokrata iz odbora za oružane snage, kaže da odluka administracije da okonèa diplomatiju nije mudra iz nekoliko razloga. On iznosi argument da bi Amerikancima predvodjena vojna akcija bez široke medjunarodne podrške mogla da pospeši novi anti-amerièki stav u svetu i osujeti namere drugih zemalja da podele troškove u posleratnoj izgradnji Iraka.

”Na koji je naèin uverljivo da se pozivamo na rezolucije Saveta bezbednosti kao osnovu za našu akciju i zatim ignorišemo taj isti Savet bezbednosti ako se ne složi sa nama u pogledu opravdanosti vojne akcije u ovom trentuku i ne odobri rezoluciju koju mi želimo?“

Gospodin Levin je kritikovao funkcionere administracije predsednika Buša zbog, kako je rekao, ”retorike koja dovodi do podela“ i ”omalovažavajuæeg stava“ prema drugim zemljama èiju podršku Sjedinjene Države traže. On je rekao da takva retorika zvuèi agresivno i nametljivo, što otudjuje amerièke saveznike i pospešuje zapaljivu propagandu amerièkih neprijatelja.

XS
SM
MD
LG