Linkovi

Italijanska kraljevska porodica poseæuje Italiju - 2003-03-15


Više od pola veka nakon proterivanja porodice Savoja zbog podrške fašizmu, pripadnici bivše kraljevske porodice su se vratili u Napulj. Vitorio Emanuele, sin bivšeg kralja Italije, isplovio je iz Napuljskog zaliva i otišao u izgnanstvo sa svojom porodicom kad mu je bilo devet godina. Nakon dolaska u Napulj, sa suprugom Marinom Doriom i njihovim sinom Emanueleom Filibertom, Vitorio Emanuele je izjavio da je izgnanstvo užasan oseæaj, dodavši da samo neko ko ga je iskusio može da razume šta ono znaèi. On je takodje rekao da je ovo bio najlepši dan u njegovom životu i da ima oseæaj da je samo trenutak protekao od kada je, kao dete, napustio taj grad.

Dolazak bivše kraljevske porodice nije privukao samo one koji su lojalni italijanskoj kraljevskoj porodici, veæ i gnevne demonstrante. Oko 100 rojalista, mašuæi zastavama kraljevine Italije sa Savojskim grbom, pozdravilo je bivšu kraljevljsku porodicu na aerodromu. Medjutim, stotine demonstranata iskupilo se ispred katedrale u gradu, primoravši ih da, iz bezbednosnih razloga, otkažu uèešce na misi koju je vodio nadbiskup Napulja.

Grad nije uvodio posebne mere pred dolazak bivše kraljevske porodice. Gradonaèelnica Napulja, Rosa Ruso Jervolino, iskljuèila moguænost da ih prati u obilasku grada, mada se sastala sa njima. Èlanovi porodice su planirali da posete porodiènu grobnicu i prisustvuju sveèanim veèerama, tokom posete koja se završava u ponedeljak, kad se vraæaju u Ženevu gde sada žive.

Italijanska monarhija je ukinuta referendumom 1946. godine. Od tada, muškim èlanovima Savojske porodice je bio zabranjen dolazak u Italiju. Medjutim, ta zabrana je preinaèena prošle godine, pošto su se odrekli svih prava na presto.

XS
SM
MD
LG