Linkovi

Irak podneo izveštaj o bojnom otrovu V-X - 2003-03-15


Irak je predao izveštaj Ujedinjenim nacijama o uništenju nervnog bojnog otrova V-X. Dopisnica Glasa Amerike Tetjana Anderson uputila je detaljniji izveštaj iz Kaira.

Irak je kasno sinoæ predao funkcionerima Ujedinjenih nacija izveštaj od 25 strana, na mešavini engleskog i arapskog jezika, u kojem su, kako Irak navodi, izneti detalji o kolièini nervnog gasa V-X koji je proizvodio i za koji tvrdi da je uništio pre 12 godina. Kako beleži novinska agencija Rojters, iraèki ambasador u Ujedinjenim nacijama Mohamed Alduri je insistirao da su u tom izveštaju pruženi, kako se izrazio, ”pouzdani dokazi“ da se Irak oslobodio svih svojih zaliha tog gasa. Glavni inspektor Ujedinjenih nacija Hans Bliks je tražio od Iraka da podnese dokumentaciju i dokaze da je ta hemikalija uništena, kao što Irak to tvrdi. Iraèki funkcioneri su saopštili da æe slièni izveštaj o antraksu biti dostavljen uskoro, moguæe poèetkom sledeæe nedelje.

U medjuvremenu, hiljade Iraèana su danas izašle na ulice radi protesta, dok moguænost izbijanja rata i dalje raste. Istovremeno, pod nadzorom iraèkih funkcionera uništen je još jedan broj raketa tipa Al Samud dva, u vojnoj bazi Tadži, severno od Bagdada. Prema agenciji Asosijeted pres, predstavnik Ujedinjenih nacija nije naveo koliko je raketa uništeno danas. Od poèetka marta, uništeno je 65 od otprilike 100 raketa. Ista novinska agencija je takodje izvestila da su inspektori posetili jedan kompleks južno od Bagdada, za prozivodnju hemikalija i eksploziva kao i jedan medicinski objekat.

XS
SM
MD
LG