Linkovi

Nova amerièka inicijativa za Bliski istok - 2003-03-14


Predsednik Buš je saopštio da æe objaviti svoj plan za uspostavljanje mira na Bliskom istoku èim Palestinci potvrde imenovanje svog novog premijera. Iz Bele kuæe izveštava dopisnik Glasa Amerike, Skot Sterns.

Predsednik Buš kaže da je svet stigao do, kako se izrazio, ”momenta nade u napredak“ ka miru na Bliskom istoku, otkada je najavljeno da æe palestinska vlast imenovati svog prvog premijera. Èim taj položaj bude popunjen, predsednik Buš kaže da æe predstaviti dugo oèekivani mirovni plan koji su izradili Sjedinjene Države, Rusija, Evropska zajednica i Ujedinjene nacije:

”Došlo je vreme da se udaljimo od ušanèenih pozicija i preduzmemo konkretne akcije za postizanje mira,“ rekao je predsednik Buš. Ta, takozvana ”putna mapa“ za Bliski Istok predstavlja niz uzastopnih reformi i bezbednosnih aranžmana koji vode ka stvaranju zasebne palestinske države. Palestinski parlament je ove nedelje uspostavio položaj premijera, ali mu nije dao ovlašæenja da kontroliše pitanja bezbednosti niti da pregovara sa Izraelom. Ta prava ostaæe u rukama palestinskog predsednika Jasera Arafata. Predsednik Buš je izjavio da bi novi premijer trebalo da ima puna ovlašæenja.

XS
SM
MD
LG