Linkovi

Medlin Olbrajt o ubistvu Ðinðiæa - 2003-03-14


Bivsi amerièki državni sekretar Medlin Olbrajt u èetvrtak je u Centru za madjunarodne i strateške studije govorila o krizi sa Irakom, ali se osvrnula i na ubistvo predsednika Vlade Srbije Zorana Djindjiæa i posledice koje bi njegova smrt mogla imati na ukupnu stabilnost u regionu.

”Mislim da je ubistvo premijera Zorana Ðinðiæa velika tragedija za Balkan, èak i šire,“ rekla je bivši amerièki državni sekretar medlin Olbrajt. ”On je bio politèar koji je razumeo neophodnost da se ide napred sa procesom reformi u Srbiji, i suoèavao se sa znaèajnim otporom u pokušaju da pronadje modalitet za ispunjavanje onoga što je Tribunal u Hagu od njega zahtevao, i u nastojanjima da razvije vladavinu zakona i vrati Srbiju i Crnu Goru u poziciju u kojoj æe ponovo postati deo Evrope, a zatim i Evropske unije. Ovim ubistvom uèinjen je korak nazad. Smatram da je pitanje koje se sada postavlja da li æe Djinðiæevi partneri u koaliciji biti u moguænosti da pronaðu osobu koja æe predstavljati kompromis. Ðinðiæevo ubistvo je velika tragedija, pošto daje izvesnu nadu ekstremnim snagama unutar Srbije iz redova mafije ili ostacima Miloševiæeviih ljudi, što bi moglo imati dalekosežne posledice.“

”Ovo što se desilo u Beogradu navodi me da upozorim da budemo mnogo pažljiviji i da ne zakljuèujemo da je na Balkanu sve rešeno,“ nastavila je Medlin Olbrajt. ”Sada postoji takva tendencija, pošto smo fokusirani na Irak, ali naša administracija, koja je provela toliko vremena na Balkanu, ne bi smela da zakljuèi da Balkan više nije važan. Mislim da je u ovom trenutku važno da Sjedinjene Države ostanu ukljuèene i podrže sve razlièite pokušaje stabilizacije Balakana. Ðinðiæevo ubistvo predstavlja znak da je još dosta toga ostalo da se uradi i da je mnogim zemljama u regionu potrebna pomoæ, jer se nestabilnost još uvek ispoljava na brojne naèine u centralnoj i istoènoj Evropi, što bi moglo biti pojaèano dodatnim problemima na Balkanu,“ izjavila je bivši amerièki državni sekretar, Medlin Olbrajt.

XS
SM
MD
LG