Linkovi

Amerièka rezolucija pod znakom pitanja - 2003-03-14


Predsednik Buš je prvobitno rekao da želi da se glasanje u Savetu bezbednosti obavi ove nedelje. Bela kuæa je sada odložila to glasanje za još nekoliko dana - što je možda znak da ima problema da prikupi neophodne glasove. Tehnièki, devet od 15 èlanica Saveta bezbednosti mora da glasa ”za“ kako bi rezolucija mogla biti odobrena. Medjutim, ukoliko bilo koja od pet stalnih èlanica Saveta bezbednosti uloži veto, rezolucija se odbacuje.

Tri od pet stalnih èlanica, Francuska, Rusija i Kina, žele više vremena za inspekcije naoružanja i protive se bilo kakvoj rezoluciji koja bi otvorila moguænost napada na Irak. Francuska je jasno saopštila da bi mogla uložiti veto, dok je Rusija saopštila da je spremna da glasa ”ne,“ ukoliko sadašnji predlog nove rezolucije ne bude promenjen.

Predsednik Buš je bio u gotovo stalnom kontaktu sa drugim sponzorima te mere, odnosno premijerima Španije i Britanije. Predsednik je juèe ponovo razgovarao sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, kao i sa liderima Južne Koreje, Bugarske, Poljske, Norveške i Salvadora.

XS
SM
MD
LG