Linkovi

Intenzivna diplomatska aktivnost u Ujedinjenim nacijama - 2003-03-13


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan rekao je da su u toku intenzivne diskusije za rešavanje spornih pitanja u vezi sa razoružavanjem Iraka:

”Znam da èlanovi Saveta bezbednosti ulažu krajnje napore da nadju kompromis i prevazidju zastoj. Mislim da ta nastojanja treba uzeti veoma ozbiljno pa bih pozvao sve èlanove Saveta da saradjuju u potrazi za kompromisom.“

Sjedinjene Države žele novu rezoluciju Saveta bezbednosti kojom bi se Iraku dao kratak rok da se razoruža ili da se suoèi sa ratom. Ali stalni èlanovi Saveta, Francuska i Rusija, oštro se protive tome, insistirajuæi da bi Iraku trebalo dati više vremena da se povinuje zahtevima svetske organizacije o razoružavanju. Nekolicina diplomata u Ujedinjenim nacijama izjavili su da je situacija krajnje neizvesna i da se stalno pojavljuju nove ideje za postizanje nekog dogovora. Ali jedan istaknutiji funkcioner Ujedinjenih nacija, koji je tražio da mu se ne pominje ime, rekao je da su se obe strane ”saterale u æošak,“ što je još više otežalo nastojanja da se nadje rešenje.

XS
SM
MD
LG