Linkovi

Reagovanje amerièkog Državnog sekretarijata - 2003-03-12


”Šorikani smo i prožeti tugom zbog ubistva premijera Zorana Djindjiæa,“ rekao je Riker. ”Predsednik Buš, državni sekretar Pauel i amerièki narod izražavaju najdublje sauèešæe porodici premijera Djindjiæa i narodu Srbije zbog ovog tragiènog dogadjaja.“

Na vest da je u Srbiji uvedeno vanredno stanje portparol Stejt departmenta je izjavio da Srbija treba da preduzme sve mere koje smatra potrebnim u svetlu ovog tragiènog dogadjaja i dodao:

”Mi smo uvereni da æe politièki lideri nastaviti vitalne napore premijera Djindjiæa. Naravno, SAD ostaju predane pomoæi Srbiji da sprovodi ekonomske i politièke reforme koje æe je odvesti u svetliju i prosperitetniju buduænost unutar Evrope, a u duhu legata premijera Djindjiæa i njegovog neustrašivog vodjstva. Njegova hrabrost i njegova vizija nedostajaæe svima.“

Portparol Stejt departmenta je naglasio da je Zoran Djindjic odigrao suštinsku ulogu u zaustavljanju despotskog režima Slobodana Miloševiæa i u obnovi demokratske uprave u bivšoj Jugoslaviji. ”Njegova odvažna odluka da izruèi Miloševiæa Haškom tribunalu pomogla je Srbiji da se suoèava sa prošlošæu kako bi je i prevazišla,“ rekao je Filip Riker.

”Od srpskih politièkih lidera oèekujemo da nastave taj važan rad, ukljuèujuæi i reforme koje je g. Djindjiæ zapoèeo u smislu javne kampanje za borbu protiv kriminala. U premijeru Djindjiæu spoznali smo hrabrog lidera koji ima viziju, koji se zalagao da srpski narod ima bolji život. Sigurni smo da æe politièki lideri Srbije želeti da to nastave. A mi æemo nastaviti da pomažemo Srbiji u sprovodjenju reformi,“ rekao je predstavnik amerièkog Državnog sekretarijata, Filip Riker.

XS
SM
MD
LG