Linkovi

Britanija traži da Irak ispuni šest uslova - 2003-03-12


Britanija je saopštila šest uslova koje bi Irak trebalo da ispuni kako bi izbegao rat. Premijer Toni Bler je to danas objasnio parlamentu, gde je bio suoèen sa neprijatnim pitanjima zbog svog ”tvrdog“ stava povodom Iraka. Dopisnik Glasa Amerike Majkl Dradž uputio je izveštaj iz Londona:

Britanski predlog obuhvata obavezu da iraèki predsednik Sadam Husein objavi na televizji da se odrièe svog oružja masovnog uništenja. U skladu sa tim planom, Irak bi takodje morao da objasni šta se desilo sa 10 hiljada litara antraksa koje navodno poseduje i da mora da pusti nauènike da napuste zemlju radi intervjua sa inspektorima Ujedinjenih nacija za naoružanje. Premijer Bler je rekao parlamentu da želi da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobri uslove iznete u novoj rezoluciji za koju se Britanija zalaže:

”Verujem da æe, ukoliko jasno iznesemo te preduslove i podržimo ih rešenošæu ujedinjene svetske organizacije, to znaèiti da imamo šansu da èak i sada osujetimo konflikt. Medjutim, moramo pokazati rešenost da delujemo ukoliko se Sadam u potpunosti ne povinuje.“

Toni Bler je ponudio taj plan dok su zakonodavci koji se ne slažu sa premijerovim stavom apelovali na njega da ne šalje britanske trupe u rat sa Irakom bez odobrenja Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG