Linkovi

Odnosi Nemaèka - Madjarska - 2003-03-12


Nemaèki ministar inostranih poslova Joška Fišer je rekao da poštuje gledište nekoliko bivših komunistièkih evropskih država koje podržavaju amerièki stav o potrebi upotrebe sile protiv Iraka, ukoliko Bagdad odbije da se vrlo brzo razoruža. Medjutim, tokom posete Madjarskoj gospodin Fišer je jasno stavio do znanja da Nemaèka još uvek veruje da se mora pronaæi mirno rešenje za Irak i da bi Evropa trebalo da ima zajednièku bezbednosnu politiku. Dopisnik Glasa Amerike Stefan Bos izveštava iz Budimpešte:

Ministar inostranih poslova Fišer je stigao u Madjarsku u okviru posete nekolicini bivših komunistièkih zemalja koje su za razliku od Nemaèke podržale oštru amerièku politiku prema Iraku. U govoru nakon razgovora sa madjarskim kolegom Laslom Kovaèem, gospodin Fišer je rekao novinarima da je Nemaèka i dalje uverena da se rat sa Irakom može i mora izbeæi u skladu sa najnovijom rezolucijom Ujedinjenih nacija. Fišer je rekao da bi inspekcije predvidjene rezolucijom Ujedinjenih nacija broj 14-41 trebalo da se nastave. On je dodao da bi Nemaèka podržala rat protiv Iraka samo u sluèaju da ne postoji nijedna druga alternativa. Fišer je takodje rekao da žali što je došlo do podele oko ovog pitanja izmedju Nemaèke i Sjedinjenih Država, koje su, kako je naglasio najsnažniji saveznik njegove zemlje. On je podsetio da su Sjedinjene Države igrale kljuènu ulogu u oslobodjenju Nemaèke od nacizma i komunizma i pomogle u njenom ponovnom ujedinjenju. Fišer je takodje sugerisao da je važno poštovati gledišta nekoliko buduæih èlanica Evropske unije koje podržavaju amerièku politiku.

Ta primedba je u suprotnosti sa primedbama francuskog predsednika Žaka Širaka koji je otvoreno osudio ove zemlje zbog podržavanja amerièkog stava. Nemaèki ministar inostranih poslova je rekao da bi Evropa, uprkos oèiglednim neslaganjima, trebalo da ulaže nasotojanja ka zajednièkoj bezbednosnoj politici. On je takodje rekao da tekuæi spor ne bi trebalo da utièe na proces uveæanja Evropske unije. Madjarski ministar inostranih poslova Laslo Kovaè je rekao novinarima da je za Madjarsku podjednako važno da bude deo Amerikancima predvodjenih nastojanja NATO-a i Evropske unije.

XS
SM
MD
LG