Linkovi

Državni Sekretarijat o atentatu na Zorana Djindjiæa - 2003-03-12


”Šokiran sam i prožet tugom zbog ubistva premijera Zorana Djindjiæa koji je danas podlegao ranama u Beogradu,“ rekao je Bauèer. ”Želim da izrazim najdublje sauèešæe Sjedinjenih Država njegovoj porodici, njegovim prijateljima i vladi i narodu Srbije. Neustrašivo vodjstvo premijera Djindjiæa je bilo od suštinskog znaèaja za zaustavljanje užasnog, despostskog režima Slobodana Miloševiæa i za mirnu obnovu demokratske uprave. Mnogo puta sam se sretao sa premijerom -- upoznao sam ga i divio sam se njegovoj mudrosti i hrabrosti. Njegova odvažna odluka da prebaci Miloševiæa u Hag da odgovora za ratne zloèine odigrala je kljuènu ulogu, pomogavši Srbiji da se suoèi sa novijom istorijom i da je prevazidje.

”Premijer Djindjiæ je zagovarao ekonomske i politièke reforme neophodne za integraciju Srbije u Evropu i odbacivao ekstremizam svake vrste,“ nastavio je Rièard Bauèer. ”Odvažno je pokrenuo javnu kampanju u borbi protiv organizovanog kriminala, koji ugoržava sve pojedince i svaku instituciju srpskog društva. Smatram se poèastvovanim što sam ga poznavao kao prijatelja i premijera. Svima nama æe nedostajati. Sigurni smo da æe politièki lideri Srbije nastaviti vitalne napore premijera Djindjiæa. SAD i dalje ostaju privržene pomoæi Srbiji dok preduzima ekonomske i demokratske reforme koje æe je odvesti u svetliju, prosperitetniju buduænost unutar Evrope,“ rekao je Bauèer.

Rièard Bauèer je zatim, odgovorajuæi na pitanja novinara, ponovio da æe Vašington nastaviti da saradjuje sa novim vodjstvom Srbije u procesu reforme ali je odbio da nagadja o buduæoj amerièkoj pomoæi vezanoj za saradnju Beograda sa Haškim tribunalom. ”Odbijam spekulacije o tome gde æemo biti u momentu kada se bude odluèivalo o sertifikaciji,“ rekao je Bauèer.

XS
SM
MD
LG