Linkovi

Intenzivna diplomatska aktivnost Bele kuæe uoèi glasanja u Savetu bezbednosti - 2003-03-12


Bela kuæa ispoljava izvesne znake fleksibilnosti u pogledu teksta rezolucije Ujedinjenih nacija koja bi mogla da otvori put prisilnom razoružavanju Iraka. No, kako iz Bele kuæe javlja novinarka Glasa Amerike, Debora Tejt, zvaniènici administracije ne žele da govore o statusu pregovora:

Predsednik Buš nije viðen u javnosti cele ove nedelje. Protparol Bele kuæe, Ari Flajšer kaže da je angažovan u intenzivnim naporima za pridobijanje podrške rezoluciji UN-a.

“Predsednik ulaže poslednje diplomatske napore. Mi æem -- ukoliko su i druge zemlje èlanice Saveta bezbednosti na to spremne -- da uložimo i poslednje napore.”

Po Flajšerovim reèima, predsednik ceni najnovije britanske ideje za promenu teksta rezolucije, ali nije želeo da iznosi ništa konkretno:

“Nikada nije u interesu strane koja traži pozitivan ishod da javno pregovara”.

Veliki deo tih pregovora se vode telefonskim putem. Predsednik Buš je vodio najnovije telefonske razgovore sa liderima Pakistana, Filipina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije. Rusija je stalna èlanica Saveta bezbednosti koja je zapretila da æe glasati protiv rezolucije

XS
SM
MD
LG