Linkovi

U Srbiji proglašeno vanredno stanje - 2003-03-12


U razgovoru sa novinarima posle vanredne sednice Vlade, njen potpredsednik Nebojša Èoviæ rekao je da je njegov kabinet predložio, kako se izrazio, ”uvodjenje vanrednog stanja na èitavoj teritoriji Republike Srbije.“

Prema Ustavu Srbije vršilac dužnosti predsednika, Nataša Miæiæ, ima ovlašæenje da odluèi da li da proglasi vanredno stanje, što civilnim i vojnim vlastima daje dodatna ovlašæenja. Potpredsednik Vlade Nebojša Èoviæ, koji je sada vršilac dužnosti premijera, izneo je taj zahtev dok su snage bezbednosti zatvarale podruèje oko sedišta Vlade u Beogradu, kraj koje je 50-godišnji Djindjiæ pogodjen hicima atentatora. Nešto kasnije, vanredno stanje je stupilo na snagu.

Srpski mediji su javili da su svi polasci aviona sa aerodroma u Beogradu obustavljeni i da naoružani policajci u pancir-košuljama pretresaju automobile u centru grada. Èoviæ je izjavio da su ubistvom Djindjiæa ”ustavni poredak i bezbednost Srbije dovedeni u pitanje.“

Atentat je izvršen na naèin na koji su se kriminalne bande obraèunavale sa neistomišljenicima, što je obeležilo eru bivšeg predsednika Slobodana Miloševiæa. Komentatori izražavaju zabrinutost da su u atentat umešane nacionalistièke pristalice tog bivšeg srpskog moænika. Djindjiæ je èesto kritikovan zbog toga što je dozvolio izruèenje Miloševiæa Medjunarodnom sudu za ratne zloèine, u Hagu. Takodje ima gledišta da su atentat izvršili pripadnici organizovanog podzemlja, zbog Djindjiæevih nastojanja da suzbije njihovu aktivnost. Kada je prošlog meseca preživeo jedan pokušaj atentata, premijer Djindjiæ je rekao da njegovo ubistvo neæe zaustaviti reforme.

Vladajuæa koalicija u Srbiji sastoji se od 16 stranaka sa razlièitim politièkim programima, koje su se èesto sporile oko tempa sprovodjenja reformi. Djindjiæ se èesto sukobljavao sa naslednikom na Miloševiæevom položaju, opreznim bivšim jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom, koji se zalagao za sporije i manje bolne društvene promene.

Takodje postoji strahovanje da bi Djindjiæeva smrt mogla da podstakne nacionalizam na Kosovu i u Bosni, pa èak da poveæa podršku optuženima za ratne zloèine u tim podruèjima, medju kojima je i bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžiæ.

Do atentata nije moglo da dodje u gorem momentu za Srbiju, koja je nedavno osnovala novu državnu zajednicu sa Crnom Gorom, da bi zamenile okrvavljenu i skoro potpuno dezintegrisanu Jugoslaviju, u nastojanju da koliko-toliko održe stabilnost.

XS
SM
MD
LG