Linkovi

Inspekcije naoružanja u Iraku - 2003-03-12


Inspektori za naoružanje i uništenje raketa nastavili su danas rad u Iraku, ali nije bilo znakova o obeæanoj dokumentaciji koja se tièe više tona nestalih hemijskih i bioloških agenasa. Dopisnik Glasa Amerike Greg Lamot je uputio detaljniji izveštaj iz bliskoistoènog dopisništva Glasa Amerike u Kairu:

Inspektori Ujedinjenih nacija za naoružanje su danas obišli nekoliko lokacija u Iraku i nastavili proces uništenja zabranjenih raketa tipa Al Samud dva. Iraèki funkcioneri su takodje pokazali novinarima letelicu bez ljudske posade, koju su nedavno otkrili inspektori za naoružanje, za koju amerièki funkcioneri tvrde da je mogla biti iskorišæena za raspršivanje biološkog i hemijskog oružja.

Što se tièe letelice bez ljudske posade, za koju inspektori za naoružanje kažu da je potencijalno mogla da ima dolet veæi od dozvoljenih 150 kilometara, iraèki funkcioneri su istakli da se radi o prototipu koji je tokom prvog probnog leta preleteo samo tri kilometra. Iraèani tvrde da je ta letelica namenjena osmetranju, ometanju radio signala i snimanju iz vazduha i da nije u stanju da nosi hemijsko i biološko oružje.

U medjuvremenu, inspektori za naoružanje su danas posetili devet lokacija, ukljuèujuæi jednu za koju su iraèki funkcioneri rekli da su na njoj 1991. godine uništili i zakopali tone antraksa i nervnog agensa VX. Bagdad do sada nije ispunio obeæanje da æe staviti na uvid dokumentaciju koja se tièe tona nestalih hemikalija i bioloških otrova.

XS
SM
MD
LG