Linkovi

SAD æe tražiti glasanje ove nedelje - 2003-03-11


Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer rekao je da æe se, bez obzira na sve, glasati ove nedelje. On je dodao da æe se do tog trenutka sprovoditi intenzivna diplomatija, u okviru koje æe predsednik Buš pozivati strane lidere dok æe se u sedištu Ujedinjenih nacija obavljati konsultacije:

”Još smo u važnoj diplomatskoj fazi u Njujorku. Konsultacije sa našim saveznicima teku i vrlo su znaèajne.“

Flajšer je rekao da su moguæe promene u rezoluciji dok Sjedinjene Države i Britanija tragaju za formulacijom koja bi mogla da stekne neophodnu podršku. Neke èlanice Saveta su predložile produžavanje roka za razoružanje èak za 45 dana. Ali Flajšer je jasno predoèio da Bušova administracija neæe iæi tako daleko:

”Predsednik smatra da ima mesta za još malo diplomatije, ali ne previše. Bilo kakva ideja o produžavanju od 30 ili 45 dana neæe proæi.“

Za usvajanje rezolucije potrebno je 9 od ukupno 15 glasova u Savetu bezbednosti. Ali pet stalnih èlanica ima pravo veta, od kojih su dve - Francuska i Rusija - izjavile da su spremne da glasaju protiv. Upitan zašto predsednik Buš želi da se glasa o rezoluciji iako joj preti veto, Flajšer je rekao da bi i to bila nekakva pobeda ako bi najmanje devet èlanica glasalo u prilog rezolucije:

”Ovo æe biti važan test za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i prilika za te zemlje da pokažu da, kao povremene èlanice, podržavaju to da se rezolucijama daju znaèaj i težina.“

Prvobitno, Bela kuæa je planirala da zatraži da se glasa danas. Umesto toga, Savet bezbednosti je održao otvorenu sednicu kako bi svim èlanicama dao priliku da izraze svoja gledišta o Iraku.

XS
SM
MD
LG