Linkovi

Izgledi amerièke privrede u narednom periodu - 2003-03-11


Vrednosti amerièkih deonica nisu padale tri uzastopne godine još od vremena Velike depresije, tridesetih godina prošlog veka. Taj negativni trend sada je zahvatio i Evropu, u kojoj su vrednosti na nemaèkoj i britanskoj berzi najniže za poslednjih sedam godina. Berze deonica se smatraju barometrima koji ukazuju na buduæi trend ekonomske aktivnosti. Da li to onda znaèi da je nova recesija pred vratima? Evo šta o tome kaže ekonomski prognostièar iz Hjustona, Džon Kejp:

”U ovom trenutku nad svetskom privredom stoji veliki znak pitanja. Dok pitanje rata sa Irakom ne bude rešeno, stvari bi mogle da krenu u jednom ili u drugom pravcu. Ne znam šta æe se dogoditi, ali sam pomalo pesimista,“ kaže Džon Kejp.

Robert Tenski, ekonomski konsultant iz Port Hjurona, u Mièigenu, takodje izražava pesimizam:

”Kada pogledam odnos cena prema prihodima, u sluèaju deonica najpouzdanijih firmi na Vol stritu, taj odnos je još uvek visok u korist cena,“ kaže Tenski.

Moguæi rat protiv Iraka teško optereæuje berze, kao i sama cena nafte, koja se približila visini od 40 dolara po barelu - najvišoj u poslednjih 12 godina.

XS
SM
MD
LG