Linkovi

Severna Koreja upozorava na moguænost sukoba sa SAD - 2003-03-11


Severna Koreja je upozorila da bi, ukoliko se SAD ne saglase da direktno razgovaraju o njenom nuklearnom programu, sukob izmedju dve zemlje mogao da bude neizbežan. Izveštaj dopisnika Glasa Amerike iz Tokija, Ejmi Bikers.

Severna Koreja optužuje SAD da izbegavaju odgovornost za rastuæu nuklearnu krizu na Korejskom poluostrvu i ukazuje da bi to moglo da dovede do konflikta. Severna Koreja je danas preko državnih medija oštro kritikovala amerièki predlog o multilateralnim razgovorima za razrešenje tekuæeg spora. Vašington smatra da bi i druge zemlje u regionu trebalo da budu ukljuèene u razgovore, pošto bi nuklearne ambicije Severne Koreje mogle da imaju globalne posledice. Medjutim, Severna Koreja se postojano zalaže za direktne razgovore sa Vašingtonom i takodje zahteva da dve zemlje zakljuèe sporazum o nenapadanju.

Administracija predsednika Buša je saopštila da je spremna da poène pregovore sa Severnom Korejom, ali odbija da bude ucenjena nuklearnom opasnošæu ili da potpiše sporazum o nenapadanju. SAD su takodje predvodile akcije proteklih meseci da Savet bezbednosti UN otvori debatu o kršenju nuklearnih bezbednosnih mera od strane Severne Koreje i Savet æe to pitanje razmotriti u bliskoj buduænosti.

Najnoviji verbalni napad Severne Koreje dolazi dan nakon što je Vašington uputio zvanièni diplomatski protest toj zemlji povodom jednog incidenta ranije ovog meseca, u kome su severnokorjeski ratni avioni presreli jedan amerièki špijunski avion u medjunarodnom vazdušnom prostoru nad Japanskim morem.

XS
SM
MD
LG