Linkovi

Kineska vlada još ne saopštava svoju odluku - 2003-03-11


Kina je saopštila da se slaže sa ruskim i francuskim protivljenjem predloženoj rezoluciji Ujedinjenih nacija o Iraku. Medjutim, predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova Kong Æuan nije danas rekao da li æe se Kina pridružiti Moskvi i Parizu i uložiti veto na tu rezoluciju, ili æe Peking ostati uzdržan. Gospodin Kong je ponovio veæ poznati stav Pekinga da bi iraèko pitanje trebalo da bude rešeno mirnim putem preko Ujedinjenih nacija i da bi inspektorima za naoružanje trebalo dati više vremena da obave svoj posao.

Rusija i Francuska su saopštile da æe uložiti veto na tu rezoluciju koju su predložile Sjedinjene Države, Britanija i Španija, kojom bi se ovlastila vojna akcija u cilju razoružanja Iraka. Ujedinjene nacije su prošle godine usvojile rezoluciju kojom se zahteva od Iraka da odustane od navodnih nastojanja da izgradi nuklearno, hemijsko i biološko oružje. Tom rezolucijom se preti ozbiljnim posledicama, ukoliko Bagdad ne postupi u skladu sa njom i ne bude saradjivao sa inspektorima za naoružanje. Britanija i Sjedinjene Države i dalje ulažu diplomatska nastojanja kako bi prikupile glasove za usvajanje nove rezolucije, kojom bi bio otvoren put za rat.

Sinoæ je predsednik Buš telefonirao kineskom predsedniku Djijangu Ceminu radi razgovora o tom pitanju. Gospodin Djijang je apelovao za strpljenje i mir u cilju rešavanja spora i rekao da bi inspekcije naoružanja trebalo nastaviti.

Dvojica lidera su takodje razgovarala o sve veæoj krizi oko severnokorejskog nuklearnog programa. Predsednik Djijang je saopštio da bi Severna Koreja trebalo da izbegne akcije poput juèerašnje probe rakete kratkog dometa, kojom bi dalje mogla da se pooštri zategnutost na Korejskom poluostrvu. Mada su Sjedinjene Države saopštile da su voljne da održe razgovore sa Severnom Korejom kako bi se rešilo to pitanje, one žele da u tim razgovorima uèestvuju i Kina, Južna Koreja i Japan. Severna Koreja insistira da æe razgovarati iskljuèivo sa Sjedinjenim Državama.

Na današnjem brifingu u ministarstvu inostranih poslova u Pekingu, gospodin Kong je rekao da je forma razgovora daleko manje znaèajna od toga da li su oni vodjeni iskreno i da li se odnose na suštinska pitanja. Prošle godine amerièki funkcioneri su saopštili da je Severna Koreja priznala da krši medjunarodne sporazume svojim programom izgradnje nuklearnog oružja. Od tada, Vašington je obustavio pošiljke nafte obeæane u skladu sa sporazumom iz 1994. godine, kojim je predvidjeno okonèanje nuklearnih nastojanja Severne Koreje. Pjongjang je posle toga proterao medjunarodne nuklearne posmatraèe i povukao se iz Sporazuma o ne-širenju nuklearnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG