Linkovi

Dodela Oskara u senci rata sa Irakom - 2003-03-11


Ovaj deo godine je poznat kao luckasta sezona u Holivudu, kad se umesto snimanja filmova i ostalih poslova u studijima održava niz proslava i sveèanosti, dok se sa svih strana èuju pitanja o kreacijama modnih velikana koje æe zvezde nositi tokom ceremonije dodele Oskara. Medjutim, ove godine oseæa se i jedna ozbiljna nota, podstaknuta time što se jedan broj holivudskih zvezda oglasio protiv rata u Iraku. Podseæamo, ceremonija dodele Oskara bila je odložena nekoliko puta u prošlosti: radi sahrane borca za gradjanska prava u Americi, Martina Lutera Kinga, 1968. godine i ponovo 1981., nakon neuspelog atentata na bivšeg predsednika Ronalda Regana. Skorije, dodela TV nagrada EMI bila je odložena nakon teroristièkih napada 11. septembra 2001. godine. Medjutim, ove godine Džil Gejts, producent ceremonije dodele Oskara u holivudskom teatru Kodak, kaže da ni rat niti terorizam ne može odložiti dodelu najprestižnije nagrade filmske industrije. Gumac Danijel Dej Luis, kandidat za Oskara u kategoriji glavne uloge za ulogu Bila ”kasapina“ u filmu ”Njujorške bande“, priznao je da oseæa izvesnu nelagodnost na pomisao da æe se u Holivudu slaviti dok se na drugom mestu vodi rat.

”Bilo bi vulgarno da hodmo crvenim tepihom smejuæi se i mašuæi dok ljudi na drugim mestima u svetu umiru, a mi smo gradjani zemlje, u mom sluèaju Engleske i Irske, odgovornih za ono što se dogadja. Mislim da æe biti veoma, veoma teško to uèiniti.“ Nikol Kidman, koja je nominovana za najbolju žensku glavnu ulogu za tumaèenja lika Virdžinije Vulf, u filmu ”Sati“, kaže da je neodluèna kad je u pitanju dilema da li slaviti u vreme rata.

”Postoje dva argumenta, s jedne strane treba da nastavimo normalan život, a s druge, biæe veoma nelagodno pojaviti se na takvoj proslavi.“

Kvin Latifa, nominovana za najbolju sporednu ulogu u filmskom mjuziklu Èikago, veruje da æe ceremonija dodele Oskara poboljšati raspoloženje èlanova porodica pripadnika vojnih snaga. Mjuzikl Èikago je najveæi favorit ove godine, možda zato što, kako kaže reditelj filma, Rob Maršal, predstavlja zabavu. Udruženje filmskih glumaca proglasilo je dve zvezde filma Èikago, Rene Zelveger - za najbolju u kategoriji glavne uloge, a Ketrin Zitu Džouns za najbolju u kategoriji sporedne uloge, a Èikago je dobio i nagradu za najbolju glumaèku podelu u filmu. Reditelj Rob Maršal, koji je dobio nagradu Udruženja reditelja kaže da je ovaj film toliko uspešan kod publike delimièno zato što je mjuzikl.

”Delimièno je tome razlog to gde se nalazimo kao društvo u ovom trenutku. Ja bih svakako voleo da odem u bioskop da se oraspoložim. Mislim da bi svi to želeli. Stoga film Èikago, mada je cinièna, crna satira, pruža takodje veliko uživanje.“ Postoje opravdane sumnje da æe najavljivaèi i dobitnici Oskara iskoristiti ceremoniju da izraze svoja gledišta o ratu. Producent Džil Kejts kaže da su oni koji æe predavati nagrade obeæali da æe se držati unapred napisanog teksta, ali da on neæe spreèiti dobitnike da se oglase ukoliko to požele. Organizatori dodele istièu da je ovaj šou prebrodio Drugi svetski rat i ratove u Koreji i Vijetnamu, dodavši da ti konflikti nisu uzrokovali odlaganje i da æe, šta god da se desi u Iraku, šou ipak biti održan.

XS
SM
MD
LG