Linkovi

Podgorica tvrdi da Karadžiæ nije u Crnoj Gori - 2003-03-11


To je danas novinarima izjavio šef crnogorskog MUP-a Milan Filipoviæ i naglasio da ovdašnja policija ima dovolno kapaciteta da sama ili uz pomoæ službi koje se na ovim prostorima bave tim poslom uhapsi Karadžiæa ukoliko se otkrije da je u Crnoj Gori:

”Mi smo kontaktirali sve izvore eventualno takvih informacija. Kao što znate i Haški tribunal ima svoje istražitelje na ovim prostorima i svoje ljude koji se bave ovom problematikom. Niko nije tu informaciju potvrdio. Ni njegov portparol gospoða Fora Artman takoðe nije tu informaciju potvrdila veæ je stvar relativizovala: da oni imaju saznanja da on povremeno dolazi. Tako da mislim da je ta izjava vjerovatno bila više neki psihološki pritisak na Crnu Goru da zajedno sa Srbijom uèini više na hvatanju tih ljudi koje Haški tribunal optutužuje,“ rekao je Filipoviæ.

Meðutim, u Crnoj Gori je trenutno glavno pitanje hoæe li i ministarstvo odbrane i inostranih poslova, protivno Ustavnoj povelji, pripasti Srbiji. Crnogorska opozicija takvu najavu veæ danima naziva flagrantnim kršenjem Povelje, èime se povlaðuje pojedincima iz vrha DOS-a kako bi saèuvao veæinu u srpskom parlamentu i na taj naèin se izbjeglo raspisivanje vanrednih parlamntarnih izbora. U crnogorskog vladajuæoj koaliciji takvu reakciju opozicije tumaèe kao njenu apriornu potrebu da bude protivu vlasti, jer, kaže se, upravo oni koji su podržavali u svemu Miloševiæa, sada se javljaju kao navodni zaštitinici interesa Crne Gore. Politièki analitièar Rade Bojoviæ je izrièit da se radi o eksplicitnom kršenju norme koja je jasna i kojoj ne treba nikakvo dodatno tumaèenje, koje zatraži premijer Ðukanoviæ, i ustvrdio da to neæe naiæi na odobravanje u Briselu.

XS
SM
MD
LG