Linkovi

Toni Bler upozorava na podele izmedju SAD i Evrope - 2003-03-11


Britanski premijer Toni Bler izražava strahovanje da iraèka kriza izaziva opasnu podelu izmedju Evrope i Sjedinjenh Država. Bler je apelovao na Francusku i Rusiju da ne stavljaju veto na novu rezoluciju Ujedinjenih nacija o Iraku. Iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, Majkl Dradž.

Premijer Bler je izneo u današnjem razgovoru sa novinarima svoje uverenje da pretnje Francuske i Rusije da æe uložiti veto mogu samo da pruže utehu Sadamu Huseinu:

”Brine me to da æe, ako zemlje govore o ulaganju veta u èitavom nizu okolnosti, to biti poruka za Sadama Huseina da nema èega da se plaši. Mislim da to nikako ne bi bilo dobro,“ rekao je Toni Bler.

Britanski premijer je takodje upozorio na opasnost od razbijanja odnosa izmedju Sjedinjenih Država i Evrope zbog iraèke krize:

”Strastveno verujem da bi podela izmedju Evrope i Amerike nanela ogromnu štetu i nama i njima, kao i ostatku sveta,“ rekao je Bler.

U medjuvremenu u Britaniji su objavljeni rezultati ankete koji pokazuju da bi samo dvadeset posto Britanaca podržalo rat sa Irakom, ako to ne odobre Ujedinjene nacije.

XS
SM
MD
LG