Linkovi

Sekretar Pauel ne bi bio iznenaðen ”vetom“ Francuske - 2003-03-09


Sekretar Pauel je rekao da su SAD blizu pridobijanja glasova potrebnih za usvajanje rezolucije, ali napominje da bi Francuska mogla da osujeti tu meru. Tehnièki, SAD treba devet glasova u petnaestoèlanom Savetu, da bi rezolucija bila usvojena. Pauel navodi da je cilj na dohvatu ruke. ”Mislim da smo nadomak postizanja devet ili deset glasova, ali æemo morati da èekamo i vidimo koje æe države, od onih koje treba da se odluèe, glasati za nju“, rekao je Pauel.

Meðutim, svih pet stalnih èlanica Saveta bezbednosti imaju pravo veta. Državni sekretar je objasnio da ga zabrinjava stav Francuske: ”Ne bih bio iznenaðen ako stave veto, jer oni nesumnjivo žele da spreèe tu rezoluciju. Ne da to nisu ni skrivali. Oni su jasno istupali govoreæi da ovo nije naèin za rešenje“

Pauel je ovo izjavio u jeku intenzivne diplomatske aktivnosti. Dok su najviši amerièki zvaniènici izlagali svoje argumente u serijama intervjua na amerièkim televizijskim kanalima, francuski ministar inostranih poslova Dominik de Vilepin se uputio na kraæu turneju po tri afrièke zemlje - Angoli, Gvineji i Kamerunu - od kojih bi mogao da zavisi ishod glasanja u Savetu bezbednosti. Prema nacrtu nove rezolucije koju podržavaju SAD, 17. mart bi bio krajnji rok za Irak da se razoruža. Govoreæi u emisiji ”Foks njuz sandej“, sekretar Pauel je rekao da nema znakova da æe se Sadam Husein povinovati. On je posebno istakao odgovor iraèkog lidera na najnoviji poziv iz UN na saradnju: zahtev da se Iraku ukinu sankcije. ”To je neèuveno! Smatram da bi svaki èlan Saveta bezbednosti trebalo da je jutros uvreðen jer je Sadam Husein još jednom pokazao drsko ponašanje prema meðunarodnoj zajednici“, smatra amerièki državni sekretar.

Ali Francuska, Rusija i Kina kažu da žele da se inspektorima UN da više vremena, i da se manje govori o ratu. I bivši amerièki predsednik Džimi Karter poziva Bušovu administraciju da razmisli još jednom. U komentaru koji prenosi današnji ”Njujork tajms“, dobitnik Nobelove nagrade za mir Džimi Karter kaže da æe ugled SAD u svetu pasti, ako Vašington otpoène rat protivno Ujedinjenim nacijama. Sekretar Pauel je izjavio da se ne slaže sa tim i napomenuo da su brojne zemlje na strani SAD, posebno pomenuvši Španiju, Veliku Britaniju, Italiju, Portugaliju, Australiju, kao i jedan broj novih demokratija u Istoènoj Evropi.

XS
SM
MD
LG