Linkovi

Inspektori nastavljaju rad u Iraku - 2003-03-09


Funkcioneri Ujedinjenih nacija u Bagdadu izjavili su da je danas nastavljeno uništavanje iraèkih raketa Samud 2. Inspektori za naoružanje poèeli su da uništavaju pomenute rakete prvog marta, pošto je glavni inspektor Hans Bliks izjavio da njihov domet prevazilazi ogranièenje od 150 kilometara, koje su postavile Ujedinjene nacije. Pored raketa, inspektori su uništavali bojeve glave, raketne motore i lansirne rampe, kao i kalupe korišæene za proizvodnju zabranjenog naoružanja. Irak je izvestio da poseduje oko stotinu raketa Samud 2.

U medjuvremenu, Bagdad je optužio Sjedinjene Države da su se upustile u, kako je to nazvao, ”diplomatsku i obaveštajnu kampanju“ za deportovanje iraèkih dilomata iz nekih zemalja. Predstavnik iraèkog Ministarstva inostranih poslova izjavio je danas da amerièki funkcioneri koriste ”neosnovane“ i ”nepotkrepljene“ izgovore zahtevajuæi od nekoliko zemalja da deportuju iraèke diplomate pod izgovorom da predstavljaju opasnost za amerièke interese. Prošle srede, Sjedinjene Države su proterale dvojicu iraèkih diplomata iz sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku, pošto je Stejt department saopštio da su se bavili aktivnostima koje se smatraju štetnim po bezbednost Sjedinjenih Država. Iraèki funkcioneri su izjavili da je tom odlukom prekršeno medjunarodno pravo.

U susednoj Saudijskoj Arabiji, ministar inostranih poslova Saud al-Faisal izjavio je danas da bi iraèka kriza najbrže mogla da se reši tako što bi se Sadam Husein povukao sa vlasti. To je do danas najpribližnija saudijska izjava koja ide u prilog inicijativi koju su ranije ovog meseca pokrenuli Ujedinjeni Arapski Emirati. Medjutim saudijski ministar je rekao da njegova zemlja neæe ponuditi azil iraèkom lideru, ako se odluèi da prihvati tu ideju.

U subotu je saudijski ministar odbrane princ Sultan izjavio da je jedan aerodrom u blizini granice sa Irakom zatvoren za civilni saobraæaj. On je rekao da æe taj aerodrom biti korišæen kao baza za pružanje humanitarne pomoæi iraèkim izbeglicama, koje bi usluèaju rata mogle da potraže utoèište u Saudijskoj Arabiji. Stotine hiljada izbeglica pobeglo je iz Iraka posle izbijanja Zalivskog rata, 1991. godine.

Opozicione grupe u Saudijskoj Arabiji tvrde da je vlada dozvolila amerièkim oružanim snagama da koriste pomenuti aerodrom kao bazu za moguæe vojne operacije protiv Iraka. Saudijska Arabija je izjavila da neæe uèestvovati u bilo kakvoj vojnoj akciji protiv Bagdada i da neæe dozvoliti amerièkim snagama da sa njene teritorije otpoèinju napade na Irak.

XS
SM
MD
LG