Linkovi

Hapšenja ekstremista u Španiji - 2003-03-09


Španski ministar unutrašnjih poslova Anhel Asebes je izjavio da su èetiri uhapšena Španca i jedan Pakistanac osumnjièeni da su èlanovi terorisitèke mreže al-Kaida. Prema njegovim reèima, sva petorica su podvrgnuta ispitivanju o finansiranju aktivnosti al-Kaide i moguæoj povezanosti sa terorisièkim napadom na jednu sinagogu u aprilu prošle godine u Djerbi, u Tunisu. U tom napadu je ubijeno devetanaest ljudi.

Asebes je naveo da su petorica uhapšenih takodje osumnjièena da su dostavljala profit od svog biznisa teroristièkoj mreži al-Kaida. Èetvorica Španaca su uhapšena blizu Valensije, a Pakistanac u Logronu. Policija je tokom te operacije pretražila dvanaest stanova i kuæa i zaplenila dokumente, ali nije našla oružje. Asebes je naglasio važnost medjunarodne saradnje u operaciji hapšenja.

U toj operaciji, preduzetoj na zahtev francuskog suda koji istražuje bombaški napad u Djerbi, saradjivali su nemaèki i francuski policajci, kao i amerièki, švajcarski i tuniski inspektori. U saopštenju španskog ministarstva unutrašnjih poslova ukazano je da je policijska istraga dovela do otkriæa kopleksne mreže agenata i poslovanja u Španiji, povezanih sa al-Kaidom. Svrha te mreže je - prema istom saopštenju - slanje novèanih sredstava u razne delove sveta preko redovnih bankarskih kanala teroristièkoj mreži al-Kaidi, da bi mogla da finasirala svoje operacije i plaæa svoje agente.

XS
SM
MD
LG