Linkovi

SFOR zaplenio dokumenta u vezi sa Karadžiæem - 2003-03-07


Odlukama o smjeni predsjednika skupštine grada Srpskog Sarajeva Milovana Bjelice te blokadom imovine i raèuna preduzeæa ”Manko Oil“ i Privredne banke Srpsko Sarajevo, vlasništvo Bjelice i Momèila Mandiæa predstavnci meðunarodne zajednice otpoèeli su akciju na razbijanju mreže za koju se sumnja da omoguæava ostanak na slobodi lica optuženih za ratne zloèine, ukljuèujuæi i bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžiæa.

Uporedo sa objavljivanjem ovih odluka pripadnici SFOR-a iz zgrada skupština grada Pale i Srpsko Sarajevo, prema navodima gradonaèelnika srpskog Sarajeva Predraga Lasice, odnijeli su dokumantaciju i raèunarsku opremu. Na konferenciji za novinare Lasica je demantovao da skupština grada na bilo koji naèin krši Dejtonski sporazum ili pomaže lica sa haških optužnica, što je kako je rekao i bilo razlog SFOR-ove akcije.

U povodu smjene oglasio se i Milovan Bjelica negirajuæi bilo kakvu povezanost sa Karadžiæem:

”Taèno je da su me u više navrata optuživali i iznosili neosnovane optužbe kada je u pitanju finansiranje bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžiæa. Ja sam u nekoliko navrata i odgovorio na te optužbe i dalje odgovorno tvrdim da nemam nikakve veze s tim niti sam kada po tom pitanju bilo što radio.“

Prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hejz danas je u Banjaluci predstavnike 10 banaka obavijestio o mjerama koje æe meðunarodna zajednica preduzeti protiv kljuènih lica koja su svojim kriminalnim aktivnostima podržavale Radovana Karadžiæa, saopšteno je iz banjaluèke kancelarije OHR-a. O ovome je Hejz razgovarao i sa premijerom Republike Srpske Draganom Mikereviæem:

”Razgovarao je samnom i ukazao na probleme da su zamrznuti raèuni pojedinaca u RS, ali me nije obavjestio da su snage SFOR-a upale u zgradu skupštine opštine Srpsko Sarajevo.“

Osim aktivnosti u srpskom dijelu Sarajeva pripadnici SFOR-a su oko 14 sati izvršili pretres dijela prostorija Narodne skupštine u Banjaluci, iz koje su u nekoliko vreæa odnijeli za sada nepoznat materijal. Portparol multinacionalne divizije sjeverozapad Džim Maksvel kazao je novinarima da je izvršen pretres prostorija koje u parlamentu koristi vojska Republike Srpske ali je odbio dati detalje ove akcije koja je završena iza 16 sati. Maksvel je potvrdio da je u isto vrijeme SFOR izvršio i pretres kasarne vojske Republike Srpske Vrba u Banjaluci.

Povodom ovih dogaðaja predsjednik Republike Srpske sazvao je hitan sastanak sa predsjedniko parlamenta Draganom Kaliniæem i premijerom Mikereviæem koji je u toku.

XS
SM
MD
LG