Linkovi

Potraga za Osamom bin Ladenom - 2003-03-07


U Pakistanu je u toku intenzivirano traganje za organizatorom teroristièkih aktivnosti, Osamom bin Ladenom, uglavnom u planinskom regionu duž granice sa Avganistanom. Detaljnije u izveštaju dopisnika Glasa Amerike iz Islamabada, Ajaza Gula.

Pakistanski funkcioneri u jugozapadnom regionu Baluèistan, kažu da pakistanske i amerièke snage uèestvuju u novim nastojanjima da se uhvati Osama bin Laden, i da se traganje obavlja i na severu, u Èitralu. Potraga je zasnovana na informacijama dobijenim posle prošlonedeljnog hapšenja jednog od vodeæih èlanova Al-Kaide, Halida Šaika Mohameda, u Ravalpindiju. Kako je saopšteno, Halid Šaik Mohamed, rodjen u Kuvajtu, bio je operativni komandant te teroristièke mreže. Funkcioneri su izjavili da je on prilikom saslušanja priznao da se sastao sa Osamom bin Ladenom na nepoznatoj lokaciji u Pakistanu, kratko vreme pre nego što je uhapšen.

Pre hapšenja Mohameda, pakistanski funkcioneri su uporno tvrdili da Osama bin Laden nije u Pakistanu. Medjutim, ministar unutrašnjih poslova, Faisal Saleh Hajat, potvrdio je da je Mohamedovo hapšenje pružilo nove informacije o lokacijama operativaca Al Kaide u toj zemlji. Od teroristièkih napada u Njujorku i Vašingtonu, u Pakistanu je uhapšeno nekoliko vodeæih pripadnika Al Kaide.

XS
SM
MD
LG