Linkovi

Svetozar Maroviæ izabran za predsednika zajednice Srbije i Crne Gore - 2003-03-07


Svetozar Maroviæ je izabran sa 46 glasova poslanika iz Srbije i 19 glasova crnogorskih poslanika. To je posle glasanja saopštio predsednik Parlamenta državne zajednice Dragoljub Miæunoviæ. Izboru predsednika državne zajednice prisustvovali su premijeri Srbije i Crne Gore Zoran Ðinðiæ i Milo Ðukanoviæ, vršilac dužnosti predsednika Crne Gore Filip Vujanoviæ, bivši predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, predstavnici Vojske, diplomatskog kora i verskih zajednica.

Pošto je položio zakletvu, predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Maroviæ izjavio je da æe najvažniji prioriteti u njegovom radu biti evropeizacija obe države–èlanice. ”Ni Srbija, ni Crna Gora ne mogu se nadati da æe u tim procesima iæi brže ako rade na štetu one druge i to moramo imati na umu ako želimo ozbiljno i odgovorno zapoènemo proces harmonizacije naših sistema,“ rekao je Maroviæ, dodajuæi da usklaðivanje sistema mora biti na liniji uskladjivanja sa evropskim standardima.

Maroviæ smatra prošlošæu zveckanje oružjem na Balkanu, zalaže se za neophodnu reformu Vojske Srbije i Crne Gore po evropskom modelu, kako bi postala deo Partnerstva za mir, podržava dijalog uz pomoæ meðunarodne zajednice u rešavanju kosovskog problema i susedima nudi saradnju prema evropskim standardima. Poštovanje meðunarodnih obaveza, Maroviæ vidi kao kljuènu obavezu nove državne zajednice i tim povodom kaže da se saradnja sa Haškim tribunalom nameæe kao imperativ, a za odluke koje nas èekaju na tom planu rekao je da su trenutno teške i nepopularne, ali su nužnost dugoroènih interesa.

Prethodno je Skupština Srbije i Crne Gore usvojila je Zakon o izboru i prestanku mandata èlanova Saveta ministara. Ministri æe u Parlamentu biti izabrani pošto ih predsednik državne zajednice predloži u narednih pet dana.

U politièkoj javnosti još je nepoznanica da li æe ministri odbrane i spoljnih poslova biti iz Srbije ili iz dve republike kako nalaže ustavna povelja i Zakon o izboru ministara. Potpredsednik demokratske stranke i kandidat za ministra odbrane u novom ministarskom savetu Zoran Živkoviæ ponovio je da je sa koalicionim partnerima iz Crne Gore dogovoreno da Srbija dobije ta dva ministarska mesta, a lider Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapiæ tim povodom rekao je novinarima u Parlamentu državne zajednice da, ako Srbiji to bude mnogo znaèilo, onda smo ”mi spremni da ispunimo njene želje. Èinjenica je da bi to bilo kršenje Povelje, ali interesi Srbije su za nas možda važniji od Povelje. Mi oduvek mislimo da je interes Srbije važniji od bilo kakvog akta napravljenog na ogranièeni rok,“ rekao je Krivokapiæ.

XS
SM
MD
LG