Linkovi

Džordž Buš pred sudbonosnom odlukom o Iraku - 2003-03-07


Predsednik Buš kaže da je svet na ”samo nekoliko dana“ od donošenja odluke kako æe postupiti po optužbama da Irak poseduje oružja masovnog uništavanja. Francuska, Rusija i Kina žele da se inspekcije Ujedinjenih nacija nastave, dok predsednik Buš želi da Savet bezbednosti sprovede u delo prethodna upozorenja da æe Irak snositi ”ozbiljne posledice“ ukoliko se ne razoruža. Posle današnjeg izveštaja Hansa Bliksa, ubrzo ti trebalo da usledi glasanje o novoj rezoluciji koju predlažu Sjedinjene Države. Amerièki predsednik istièe da ”diplomatija nije donela rezultate“ i da je spreman da iskoristi silu bez obzira na odluku Saveta bezbednosti.

”Ukoliko je potrebno da reagujemo, reagovaæemo, iza to nam nije potrebna dozvola Ujedinjenih nacija.“

Predsednik je istakao da još nije odluèio da li da krene u rat, ali da æe, ako bude doneo takvu odluku, amerièke trupe zbaciti Sadama Huseina i ustanoviti kako je rekao ”pravednu vlast“ koja æe predstavljati sve Iraèane. Amerièki predsednik je dodao da ne bi imao ništa protiv da iraèki lider ode u izgnanstvo, ali da je najvažnije da se Irak odrekne svojih zaliha hemijskog i biološkog oružja. Predsednik je odbacio argumente onih koji žele da daju Iraku još vremena za saradnju sa inspektorima, rekavši da bi se Sadam Husein veæ razoružao da je ozbiljno rešio da to uèini.

”Inspekcijskim timovima ne treba dodatno vreme i ljudstvo. Sve što im treba je ono što do sada još nisu dobili, a to je puna saradnja iraèkog režima. Simbolièni gestovi nisu prihvatljivi,“ rekao je predsednik Buš.

Buš je takodje rekao da je za njega jedini prihvatljivi ishod potpuno razoružavanje Iraka. Sve što je manje od toga predstavljalo bi opasnost za Sjedinjene Države i njihove saveznike, rekao je Buš, pošto bi Irak mogao da pomogne teroristima da iskoriste oružje za masovno uništavanje.

”Ne želim da u ime amerièkog naroda preuzmem rizik neèinjenja, rizik nadanja da æe Sadam Husein da se promeni i postane dobrodušan, rizik da æe neaktivnost na neki naèin uèiniti svet bezbednijim.“

Francuska istièe da æe napad na Irak najverovatnije uzrokovati nove teroristièke napade. Džordž Buš kaže da je razoružavanje Sadama Huseina deo borbe protiv terorizma pošto je prema njegovim reèima, iraèki lider izrazio podršku Al Kaidi koja je odgovorna za napade na Njujork i Vašington 2001. godine.

XS
SM
MD
LG