Linkovi

Kina se zalaže za produženje inspekcija - 2003-03-06


Kina je saopštila da bi inspektori Ujedinjenih nacija za naoružanje trebalo da nastave rad u Iraku i dodala da bi Vašington i Pjongjang trebalo da održe direktne razgovore o severnokorejskoj nuklearnoj krizi. Dopisnica Glasa Amerike Leta Hong Finèer uputila je detaljniji izveštaj iz Pekinga:

Kineski ministar inostranih poslova Tang Djiašuan kaže da ne vidi potrebu za novom rezolucijom protiv Iraka. Na konferenciji za štampu u Pekingu, on je rekao da sadašnja akcija inspektora za naoružanje u Bagdadu funkcioniše i da bi rat trebalo izbeæi.

Tang je rekao da Kina podržava zajednièko saopštenje Francuske, Nemaèke i Rusije o Iraku. To saopštenje, koje je izdato juèe, moglo bi da spreèi usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se ovlašæuje rat sa Bagdadom. Kina je stalna èlanica Saveta bezbednosti svetske organizacije i mogla bi da uloži veto na odluku Ujedinjenih nacija o Iraku. Medjutim, kineski ministar inostranih poslova je odbio da kaže da li bi Kina iskoristila svoje pravo na veto. Sjedinjene Države su saopštile da se pripremaju za vojnu akciju protiv Iraka, sa ili bez odobrenja Ujedinjenih nacija. Gospodin Tang je takodje ponovio apel Kine da se održe direktni razgovori izmedju Sjedinjenih Država i Severne Koreje oko sve veæe nuklearne krize. On je rekao da Kina podržava ideju da na Korejskom poluostrvu ne bude nuklearnog naoružanja, u cilju oèuvanja mira i stabilnosti, dodavši da bi sankcije komplikovale situaciju.

XS
SM
MD
LG