Linkovi

Predsednik Buš o oslobadjanju Iraka - 2003-03-06


Irak je saopštio da æe uništiti hemijsko i biološko oružje, balistièke rakete veæeg dometa od 150 kilometara, kao i da æe preknuti program za proizvodnju nuklearnog oružja. Te zahteve su postavile Ujedinjene nacije 1991. godine kao uslov za okonèanje rata u Persijskom zalivu. Od tada je usvojeno više od 12 rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojima je traženo razoružanje Iraka. Poslednja rezolucija usvojena je u novembru prosle godine. Meðutim Irak nastavlja da obmanjuje Ujedinjene nacije. Sjedinjene Države, njihovi prijatelji i saveznici, rešeni su da se suprotstave opasnosti koju predstavljaju Sadam Husein i njegova oružja za masovno uništavanje. Kako je rekao predsednik Džordž Voker Buš, “diktatoru neæe biti dozvoljeno da zastrašuje i ucenjuje civilizovni svet, ili da svojim strašnim oružjima snabde teroristièke grupe“.

Medjutim, u pitanju je mnogo više od bezbednosti. Predsednik Buš je ukazao da se Sjedinjene Države takodje zalažu za unapreðenje slobode, nade i moguænosti izbora. “Zivot i sloboda iraèkog naroda malo znaèe Sadamu Husinu, ali nama mnogo znaèe“, naglasio je predsednik Buš.

Sadam Husein ima dugu istoriju zloèina nad iraèkim narodom, ukljuèujuæi i kurdsku manjinu. “Ako doðe do rata, Sadam bi mogao napasti civile, ili ih iskoristi kao živi štit. Sadam bi mogao podstaæi etnièko nasilje. Mogao bi takoðe uništiti prirodne izvore nafte i što je najgore od svega, mogao bi upotrebiti oružja za masovno uništavanje“, upozorio je predsednik Buš, dodavši da æe “koalicija pod voðstvom Sjedinjenih Država, da bi ublažila patnje iraèkog naroda, dostaviti lekove bolesnima i osigurati da 55 hiljada punktova za distribuciju hrane u okviru programa Nafta za hranu, bude snabdeveno namirnicima i otvoreno što je to pre moguæe“. Sjedinjene Države æe takodje predvoditi operaciju uništavanja hemijskog i biološkog oružja i zaštitit teritorijalni integritet Iraka. Sjedinjene Države ne žele precizno da odreðuju oblik nove iraèke vlade. “Taj izbor“, kako je rekao predsednik Buš, “pripada iraèkom narodu“. “Sjedinjene Države æe jedino osugurati da jednog brutalnog diktatora ne zameni drugi. Svi Iraèani moraju biti zastupljeni u novoj vladi i prava svih gradjana moraju biti poštovana“, zakljuèio je predsedniik Buš.

XS
SM
MD
LG