Linkovi

Irak pokazuje znake veæe saradnje - 2003-03-06


Glavni inspektor za naoružanje Ujedinjenih nacija Hans Bliks je izjavio da Bagdad pokazuje sve više znakova povinovanja zahtevima svetske organizacije da se razoruža, ali je dodao da bi želeo još èetiri meseca da nastavi svoj rad. Dopisnik Glasa Amerike Nik Simeoni je uputio izveštaj iz Ujedinjenih nacija.

Hans Bliks naziva odluku Iraka da poène uništavanje svojih raketa tipa Al Samud Dva znakom ”veoma aktivnog“ razoružavanja. To je promena u odnosu na izveštaj koji je podneo Savetu bezbednosti prošlog petka, samo dan pre no što je Irak poèeo da uništava svoje projektile - u kojem je okarakterisao razoružanje Bagdada kao, u najbolju ruku, ogranièeno. Pored uništenja raketa, gospodin Bliks je rekao da je sedam iraèkih nauènika privatno razgovaralo sa inspektorima za naoružanje bez prisustva pripadnika iraèke vlade, što je sve znak, kako kaže, da inspekcijama treba dati još vremena.

”Mislim da bi bilo veoma preuranjeno zatvoriti vrata i reæi da je gotovo.“

Medjutim, pred svoje izlaganje u Savetu bezbednosti, u petak, gospodin Bliks je rekao novinarima da izvestan broj pitanja o razoružanju ostaje nerešen i da bi moglo biti nemoguæe ikada dobiti kompletni izveštaj uzevši u obzir èinjenicu da èetiri godine, sve do prošlog novembra, inspektori za naoružanje nisu bili u Iraku.

”Ukoliko mi daju još èetiri meseca, mislim da mogu da to rešim u tom periodu. To na neki naèin sugeriše da imam poverenja da æe Iraèani saradjivati u u dovojnoj meri da bi odgovorili na to pitanje. Ne bih se usudio da tvrdim da æe oni to uèiniti jer dosadašnje iskustvo nije bilo dobro. Oni su bili veoma aktivni, èak bih rekao pro-aktivni, u poslednjih mesec dana. Medjutim, u prošlosti, naravno to nije bio sluèaj.“

Još uvek treba odgovoriti na pitanja koja se tièu iraèkih navodnih zaliha hemijskog i biološkog oružja o kojem, kako gospodin Bliks kaže, Bagdad još nije pružio pune podatke. Irak tvrdi da je uništio svo oružje tog tipa krajem Zalivskog rata pre 12 godina. Sjedinjene Države i Britanija tvrde da Irak nastavlja da proizvodi i krije zabranjeno oružje i da je Bagdad sada izgubio poslednju šansu da se razoruža mirnim putem.

XS
SM
MD
LG