Linkovi

Pauel tvrdi da Irak i dalje krije zabranjeno oružje - 2003-03-06


Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, izjavio je da iraèki predsednik Sadam Husein još nije doneo stratešku odluku da se razoruža i da se nada da æe zadržati zabranjeno oružje uz pomoæ podeljene medjunarodne zajednice. Detaljnije u izveštaju dopisnika Glasa Amerike iz Državnog sekretarijata, Devida Golasta.

Pauel je izjavio da su SAD spremne da predvode koaliciju radi razoružanja Iraka, èak i u odsustvu nove rezolucije UN i da æe za narednih nekoliko dana postati jasno da li iraèki predsednik shvata težinu situacije. U govoru u vašingtonskom Centru za strateške i medjunarodne studije, Pauel je naveo obaveštajne podatke da Irak i dalje prikriva oružje od vojnih inspektora i da izgleda da se Sadam Husein nada da ce izbeæi vojnu akciju zbog razlièitih stavova èlanica Saveta bezbednosti UN.

“Ukoliko Irak postupi u skladu sa rezolucijama i razoruža se, èak i sada, mada je veæ veoma kasno, moguæe je izbeæi rat. Medjutim, on smatra da æe njegov prezir u odnosu na volju medjunarodne zajednice biti jaèi od kolektivne rešenosti Saveta bezbednosti da nametne svoju volju.”

Pauel je rekao da æe dalje podele u Savetu bezbednosti samo uveriti Sadama Huseina da je u pravu što odbija zahteve da se razoruža, ali je rekao prisutnima: “ Uveravam vas da on nije u pravu.” Pauel danas putuje u Nujork radi konsultacija sa ministrima inostranih poslova èlanica Saveta bezbednosti i da bi sutra saslušao presudan izveštaj šefa inspektora UN, Hansa Bliksa.

XS
SM
MD
LG