Linkovi

Buš uveren u usvajanje rezolucije o Iraku - 2003-03-05


Uprkos obeæanju Francuske, Nemaèke i Rusije da æe blokirati usvajanje rezolucije Ujedinjenih nacija kojom bi bio odboren rat protiv Iraka, predsednik Buš veruje da æe takva mera ipak biti odobrena u Savetu bezbednosti. Dopisnik Glasa Amerike Skot Sterns izveštava iz Bele kuæe:

Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je danas odbacio pretnju ministara inostranih poslova pomenutih zemalja, rekavši da ne mora da znaèi da ona pokazuje kako æe Francuska, Rusija i Nemaèka glasati o nacrtu nove rezolucije o Iraku.

”U prošlosti smo èuli slièna saopštenja raznih funkcionera i mislim da æemo tek kada dodje do glasanja u Ujedinjenim nacijama sigurno znati kakav je njihov stav,“ rekao je Flajšer. Flajšer je apelovao na novinare da ”ne donose brzopleto zakljuèke“ o tome kako æe pojedine zemlje glasati o rezoluciji koju æe preložiti Sjedinjene Države, rekavši da je to deo ”fluidne situacije u tekuæoj diplomatiji“. Rusija i Francuska bi mogle da ulože veto na predlog rezolucije u kome se ne govori eksplicitno o upotrebi sile, ali se obeæava da æe ranija upozorenja o ”ozbiljnim konsekvencama“ biti sprovedena u delo ukoliko se Irak ne razoruža. Francuska, Nemaèka i Rusija nude kontra-predlog za produženje inspekcija naoružanja. Flajšer kaže da je predsednik Buš i dalje uveren da æe dobiti glasove potrebne za usvajanje rezolucije koju predlažu Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG