Linkovi

Bela kuæa se još nada pristanku Turske - 2003-03-05


Bela kuæa se i dalje nada da æe se Ankara saglasiti da dozvoli amerièkim jedinicama da koriste turske baze ukoliko doðe do napada na Irak. Kako izveštava saradnik Glasa Amerike, Skot Sterns, turski Parlament je u subotu neznatnom razlikom u glasovima odbacio amerièki zahtev :

Predstavnik Bele kuæe, Ari Flajšer, rekao je da Bušova administracija nastavlja da prati šta Ankara misli i šta saopštava o razmeštanju dodatnih amerièkih snaga u Turskoj.

Šef vladajuæe turske stanke, Redžep Tajip Erdogan, rekao je da vlada namerava ponovo da podnese predlog i da æe se založiti da ga poslanici usvoje. Ali, još se ne zna kada bi ponovno glasanje moglo da se obavi.

Funkcioneri amerièkih oružanih snaga žele da razmeste oko 60 hiljada vojnika u Turskoj da bi otvorili front na severu Iraka, ukoliko predsednik Buš odluèi da upotrebi silu. Pošto vojnici moraju da budu spremni pre poèetka borbi, Vašington je izneo da je Turskoj ostalo malo vremena da odluèi da li æe dozvoliti razmeštanje amerièkih snaga.

Flajšer je rekao da Ankara i dalje pokušava da donese odluku, i da æe Bušova administracija nastaviti da razmatra taj zahtev sa turskim funkcionerima.

Amerièki funkcioneri su saopštili Ankari da joj neæe biti isplaæen veæi deo predloženog paketa pomoæi u iznosu od više milijardi dolara, ukoliko ne dozvoli razmeštanje dodatnog broja amerièkih vojnika.

XS
SM
MD
LG