Linkovi

Metropoliten muzej dobio na poklon 100 radova iz kolekcije sina Anrija Matisa - 2003-03-04


Ovaj poklon iz fondacije koja nosi ime Matisovog najmladjeg sina, Pjera i njegove supruge, Marije Gaetane Matis, jedan je od najvažnijih doprinosa u delima moderne umetnosti koji je Metropoliten ikada primio. Procenjen na blizu 100 miliona dolara, taj poklon znatno osnažuje muzejsku kolekciju radova iz dvadesetog veka, posebno nadrealista Renea Magrita, Leonore Karington i Vilfreda Lama, èija dela ranije nije posedovala. Izložba poklonjenih radova planirana je za sledeæu godinu.

Pjer Matis, koji je umro 1989. godine, imao je galeriju na istoènoj strani 57. ulice na Menhetnu. On je bio prvi koji je kolekcionarima i muzejima u Sjedinjenim Državama predstavio sada veæ legendarne umetnike 20. veka - Bonara, Šagala, De Kirika, Baltusa i Djakometija. Pored radova koje je izložio u svojoj galeriji Matis je predano skupljao i druga dela svojih najomiljenijih umetnika. Poklon Metropoliten muzeju je potekao iz te njegove privatne kolekcije. Jedan deo te zbirke èine slike i crteži posveæeni samom Pjeru Matisu, sa liènim porukama na slikama Baltusa, Dubufea i Bonara. Ostatak predstavljaju umetnièka dela koja je nasledio od svojih roditelja - na primer skoro 50 slika, crteža, bronzanih skulptura i grafika èiji je autor njegov otac.

Jedno od najznaèajnijih dela u poklonjenoj kolekciji je pejsaž ”Kapela svete Ane“, naslikan u St. Tropezu 1904. godine, koji verno odslikava suncem okupani jug Francuske. Zatim dva portreta Pjerove sestre, Margarite, jedan iz 1916. i drugi, nastao dve godine kasnije, kad ona izgleda daleko zrelija dok sedi u stolici, u crnoj haljini i sa plavim šeširom. Medju najvažnijim Matisovim radovima na papiru je gvaš studija druge verzije èuvenog murala ”Igra“, koji se nalazi u fondaciji Barns, u mestu Merion, u Pensilvaniji. Tu je i veliki broj važnih crteža Anrija Matisa, poput portreta ruskog kolekcionara umetnosti Sergeja Šukina i violinistkinje Eve Mudoèi, kao i veliki crtež pod nazivom ”Drvo“ iz kasnog perioda. Pored radova Anrija Matisa deo poklonjene kolekcije èine i neka posebno retka dela. Kako je rekao jedan od kustosa Metropoliten muzeja, ova kolekcija reprezentuje ukus darodavca Pjera Matisa i sadrži kako èuvena dela tako i neke interesantne radove sa kojima se on tokom života kao kolekcionar i galerista saživeo.

XS
SM
MD
LG