Linkovi

Kofi Anan pozdravio uništavanje iraèkih raketa - 2003-03-04


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, ocenio je kao pozitivnu odluku Iraka da poène da uništava jedan od svojih raketnih sistema. Dodao je da je sada na petnaesto - èlanom Savetu bezbednosti da odluèi da li je to dovoljno za izbegavanje rata, kojim prete Sjedinjene Države. Dopisnik Glasa Amerike, Nik Simioni, javlja se iz Ujedinjenih nacija u Njujorku :

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, rekao je da odluku Bagdada da poène da uništava rakete tipa al - Samud Dva smatra pozitivnim razvojem koji æe èlanovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija morati ozbiljno da razmotre pre nego što odluèe da li da usvoje amerièki i britanski nacrt rezolucije kojom bi Ujedinjene nacije praktièno podržale rat za razoružanje Iraka :

”Ukoliko bi Savet bezbednosti uspeo da se saglasi i efikasno i uspešno reši krizu, verodostojnost i uticaj Saveta bezbednosti bila bi znatno ojaèana. S druge strane, ukoliko se akcija preduzme bez ovlašæenja Saveta bezbednosti, podrška toj akciji, u širokoj javnosti i u svakom drugom smislu, bila bi umanjena.“

Glasanje u Savetu bezbednosti oèekuje se iduæe nedelje. No za sada, Sjedinjenim Državama i Britaniji, koje tvrde da je Irak propustio poslednju priliku za razoružanje, nemaju potreban broj glasova za usvajanje nove rezolucije, dok Francuska nije odustala od svoje pretnje da æe uložiti veto.

XS
SM
MD
LG