Linkovi

Putin pozdravio odluku Turske - 2003-03-04


Predsednik Putin je pozdravio nespremnost Turske da dopusti Sjedinjenim Državama da koriste tursku teritoriju u sluèaju napada na Irak. Dopisnica Glasa Amerike, Lisa Mek Adams, je uputila izveštaj iz Moskve:

Predsednik Putin je pohvalio turski parlament zato što je spreèio Sjedinjene Države da upotrebe tu zemlju za moguæi vojni napad na Irak. Na sastanku sa èlanovima kabineta danas u Kremlju, predsednik Putin je rekao da bi se od Turske teško moglo oèekivati da donese bilo kakvu drugu odluku:

U medjuvremenu, zamenik ruskog ministra inostranih poslova Juri Fedotov je izrazio svoje protivljenje nacrtu rezolucije Ujedinjenih nacija, èiji su zajednièki sponzori Španija, Britanija i Sjedinjene Države, što bi otvorilo put za rat protiv Iraka. Fedotov je opisao predloženu rezoluciju kao ”neosnovanu“, ”neopravdanu“ i ”bez dodira sa realnošæu“. On je to izjavio samo nekoliko dana pre no što glavni inspektor Ujedinjenih nacija, Hans Bliks treba da podnese novi izveštaj o povinovanju Iraka zahtevima Ujedinjenih nacija da pruži podatke o svom oružju masovnog uništenja. Rusija, Francuska i Nemaèka se protive vojnoj akciji protiv Iraka, navodeæi da bi inspektori za naoružanje trebalo da dobiju više vremena da obave posao u Iraku. Zamenik ministra Fedotov je naveo da Rusija ima pravo veta kao stalna èlanica Saveta bezbednosti. Medjutim, on je naglasio kako se nada da Rusija neæe morati da iskoristi to pravo. U medjuvremenu, ruski ministar inostranih poslova, Igor Ivanov, je takodje danas bio zauzet nastojanjima da spreèi vojnu akciju protiv Iraka. Ivanov je telefonirao svom francuskom i nemaèkom kolegi kako bi razmotrio nastojanja Iraka da izadje u susret zahtevima Ujedinjenih nacija da se razoruža. Ivanov danas putuje u London radi razgovora o Iraku sa svojim britanskim kolegom, Džekom Stroom, dok sutra stiže u Pariz, gde æe, prema oèekivanjima, takodje izraziti protivljenje Rusije ratu.

XS
SM
MD
LG